COVID-19;

Augusztus 20. és a vírus: senki nem érti mi is történik Magyarországon

Bár a környező országokban drasztikusan emelkednek a delta variáns okozta esetszámok, hazánkban ennek a nyomát sem tapasztalni.

Miközben Európa-szerte szép lassan kúsznak fel a Covid-esetszámok - augusztus elején például Bulgáriában már egyik hétről a másikra megduplázódott, Koszovóban megháromszorozódott a delta variánssal fertőzöttek száma -, Magyarországon alig észrevehető a vírus jelenléte. A járványügyi hatóságok tartósan napi 80-90 új esetet regisztrálnak.

Egyelőre a Népszava által megkérdezett járványügyi szakértők sem értik a jelenség okát. Volt aki azt mondta: meglehet, hogy még a fellángolás előtt állunk, miután jóval nagyobb az elszigeteltségünk, mint például az osztrák vagy cseh szomszédainké – kevesebb magyar is utazik és ide sem jön annyi turista. Szerinte egy másik opció, hogy a vírus terjedése valójában erőteljesebb, mint amit az adatok mutatnak. Magyarország legendásan keveset tesztel, e tekintetben lakosságarányosan csak Ukrajna, Szlovénia végez kevesebb ilyen vizsgálatot. A kevesebb teszttel pedig kevesebbet, és valószínűleg csak a súlyosabb eseteket lehet észlelni. A delta a fiatalabbak körében gyakran okoz enyhe lefolyású megbetegedést. Így aki némi lázat és egyéb náthaszerű tüneteket észlel, és egyébként kapott oltást, valószínűleg nem fordul orvoshoz és így nem regisztrálhatják az ő megbetegedését.

A szakember szerint egy harmadik magyarázat a helyzetre, hogy valamilyen magyar sajátosságról van szó. Tavaly épp ugyanez volt a helyzet, amikor augusztus huszadika előtt gyakorlatilag az országban egyetlen góc volt, Veszprém megyében. Ennek lehet az a magyarázata, hogy nyáron nálunk kevesebb a kontaktus, főként mindenki a családjával van. Hozzátette: az is lehet, hogy mind három oknak van szerepe a jelenlegi, viszonylag alacsony fertőzési számokban.

Az azonban a mostani helyzetből semmiképpen nem következik, hogy megúszhatjuk a negyedik hullámot. Ezért, ha a kormányzat megkérdezte volna a járványügyi szakembereket, hogy mit ajánlanak az emberek védelmére, semmiképpen sem voksoltak volna tömegrendezvényre. Vagy ha az mégis elkerülhetetlenné válik, akkor föltétlenül a maszkviselést, a megfelelő fizikai távolság tartását ajánlották volna mindenkinek. Sőt nem lenne baj, ha már most a zárt terekben visszavenné mindenki a maszkot. Az augusztus huszadikai ünnepségek, a gólyatáborok, a nagyobb kiállítások és egyéb rendezvények után akár robbanásszerűen is fölerősödhet a vírus terjedése. Egyelőre nincs más út, mint az oltás, még azzal együtt is, hogy a vakcina nem véd meg a fertőzéstől. Ellenben segít elkerülni a súlyos megbetegedést.