közösségi média;magyar Facebook;

2021-08-26 07:30:00

Lelőtték „a magyar Facebookot”

A Hundubért főleg a kormánypárti sajtó és a Mi hazánk lelkesedett.

Úgy fest, hogy a nagy média- és politikai hátszél ellenére alig fél évig működött az a közösségi médium, amit egy kis cég Debrecenből működtetett: a Hundub napok óta elérhetetlen. Kerestük a cégbíróságra leadott e-mailcímen a fenntartóját, hogy megkérdezzük, miért és pontosan mióta nem üzemel az oldal, várható-e, hogy valamikor ismét elindul, de semmilyen választ nem kaptunk. Pedig készítője pár hónappal ezelőtt még számos lapnak büszkén nyilatkozott nagyszabású terveiről.

Miután az amerikai közösségi oldal 30 napra letiltotta egy félmeztelen kép miatt, elhatározta, hogy felépíti a cenzúramentes magyar változatot, hiszen ha a Facebookot „annak idején meg tudta valaki csinálni, miért ne tudná megint valaki ezt megcsinálni, csak bátorság kell hozzá, meg akarat” – így magyarázta a Toroczkai László, a Mi hazánk elnöke által készített videóban hét hónappal ezelőtt az "etikus hekker" végzettségű Pál Csaba, miért vágott bele a Hundub fejlesztésébe. A korábban katonaként, illetve webmesterként dolgozó debreceni férfi első perctől két dologgal indokolta, miért érdemes a Hundubhoz csatlakozni: egyrészt mert „magyar”, másrészt így megteremtik „a Facebook alternatíváját”, ahol soha nem lesz „politikai cenzúra”.

A tavaly decemberben elstartolt közösségi oldal körül nagy volt a médiaérdeklődés, főleg a kormánypárti sajtó és a Mi hazánk radikális párt lelkesedett érte. A Hundub indulása idején vált ismerté az is, hogy a kormány a Facebook megrendszabályozására készül. Az ellenzék egyes politikusai egyenesen attól tartottak, hogy a kabinet orosz és kínai mintára az amerikai site kiszorítására törekszik, s nem véletlen, hogy épp a választások előtt másfél évvel indult el a magyar oldal. A fideszes döntéshozók viszont azzal indokolták a készülő törvényt, hogy a Facebook az amerikai elnökválasztást követően letiltotta, azaz "cenzúrázta" Donald Trump leköszönő elnököt, amit idehaza szeretnének elkerülni. A Varga Judit igazságügyi miniszter által tavaszra ígért Lex Facebook egyelőre nem került a parlament elé.

Ugyanakkor a Hundub működése eddig sem volt problémamentes. Pál Csaba már korábban azt állította, terheléses támadás érte az oldal, illetve azt hangoztatta, hogy hardverbővítésre lesz szükség. Azt is tervezte, hogy idővel átállnak közösségi finanszírozásra. Májusban a hvg.hu szúrta ki, hogy a Hundub elérhetetlenné vált, ám nem sokkal később akkor még újraindult. A szaksajtóban az oldal kemény kritikákat kapott: kifogásolták az igénytelen dizájnt, a felszínes felhasználási szabályzatot, a helyesírási hibákat, a kidolgozatlanságot. A Telex februárban vette észre, hogy a rendszeren lévő rés miatt láthatóak a felhasználók által privátban küldött képek, amelyek között gyermekpornógráf fotókra bukkantak, amiért a portál bejelentést tett a rendőrségen.

A Hundub tulajdonosai között korábban feltűnt egy belize-i offshore cég, amelyikről Pál Csaba azt állította, hogy olyan magyar emberek alapították, akik őrzik az inkognitójukat. Végül a cég egyforintos áron megvált a Hundub Kft.-ben lévő, papíron egymilliót érő részesedésétől. Jelenleg Pál Csaba a cég egyetlen tulajdonosa.