nyugdíj;infláció;vendéglátás;

A nem nyerő ötös

Csúcsdöntésre készül a magyar gazdaság: bár még csak az augusztusi adatok állnak rendelkezésre, de szinte bizonyos, hogy a 2021-es év egészében az Európai Unió legdrágább országa leszünk. Az elmúlt hónapban 4,9 százalékos volt az éves inflációnk, s nincs olyan szakértő, aki az esztendő hátralévő részét ne látná még borúsabban. Azt jósolják, hogy bőven az 5,0 százalék fölé kerülünk. Júniusban egyszer már az 5,3 százalékot is elérte a fogyasztói árindex növekedésének mértéke, de a java még hátravan.

Nem egyszer leírtuk már, hogy az MNB-nek a pénzügyi stabilitás érdekében tett lépései csődöt mondtak, a rendkívül lagymatag mértékű, állandó késésben lévő alapkamatemelések és más korrekciós kísérletek mindeddig hatástalanok maradtak, arról nem is beszélve, hogy a negyedévenként kiadott inflációs jelentésekben felrajzolt prognózist rendre felülírja az élet. Különösen aggasztó, hogy egyre gyorsul az áremelkedések üteme.

A kormánypárti politikusok rendszerint azzal vádolják a rivális ellenzékieket, hogy a 2022-es választásokon hatalomra kerülve az adóemelések korszakát teremtenék majd meg. Azok, akik házhoz rendelik az ételt, könnyen meg tudják ezt cáfolni. A nyár közepe óta ugyanis megszűnt az ételkiszállítás és az elvitel kedvezményes, 5 százalékos áfakulcsa, visszaállt a korábbi 27 százalékosra, aminek az igen jelentős többletterhét szinte teljes mértékben áthárították  a jobb sorsra érdemes fogyasztókra. Ezt - csak augusztusban - 100 milliárd forintra becsülik, bár a vendéglátóhelyek amúgyis élharcosai az áremelésnek. Akárcsak 2020 nyarán, most is rövid idő alatt vissza akarták szerezni a járvány időszakában őket ért tetemes veszteség teljes összegét.

Tény az is, hogy a növekvő munkaerő-hiány miatt a béreket is alaposan megemelték, viszont az újranyitás költségeit hitelből fedezők a bankoknak  átutalt törlesztőrészleteket - túlélésük árát - is a vendégekkel fizettetik meg - egészen addig a mértékig, ameddig az nem megy a forgalom rovására. Sőt akadnak olyanok is, akik a közelmúlt kedvezőtlen tapasztalataiból tanulva hozzákezdtek a tartalékoláshoz, hátha újabb korlátozásokat hoz a járvány.

A vendéglátás mellett az üdülési szolgáltatások lettek az idei főszezon áremelési bajnokai, az élelmiszerek közül pedig ezúttal az étolaj vitte a prímet. S bár a Gazdasági Versenyhivatal az építőanyag-kereskedők drasztikus áremelése mögött nem fedezte fel a kartell jeleit, ez mit sem változtat azon a tényen, hogy páratlan mértékben drágultak a termékeik - ami éreztette a hatását az ugyancsak meglódult lakásfelújítási költségekben is. 

A nyugdíjasok számára az augusztusi inflációs számoknak különösen nagy a jelentőségük, hiszen járandóságuk esetleges őszi korrekciójának alapját mindig ez az érték képezi. Csak némileg pironkodva merjük leírni: novemberben 0,3 százalékos emelés illeti meg a nyugállományban lévőket, hiszen a kormányzati retorika szerint júniusban már volt egy 0,6 százalékos "előleg". Kéretik nem kiszámolni, hogy a két emelés összege, így együtt mire elegendő.