előválasztás;

2021-09-11 06:00:00

Publicus: Karácsony vezet Dobrev és Jakab előtt, de a győzelméhez több feltételnek is teljesülnie kell

Sok múlik a bizonytalanokon.

Azok közül, akik tervezik, hogy részt vesznek az ellenzéki előválasztáson a túlnyomó többség - 75 százalék – akkor is biztosan elmegy voksolni, ha a választókörzetében a kedvenc pártja nem indít jelöltet – derült ki a Publicus Intézet lapunk számára készített, augusztus végi felméréséből. Ez azért lehet fontos adat a részvétel szempontjából, mert – mint korábban megírtuk –, az előválasztáson induló pártok és civilek megállapodásai miatt több olyan körzet van, ahol csak két aspiráns indul. (A Momentum és az MSZP-Párbeszéd tegnap délután jelentette be, hogy további öt körzetben működnek együtt az előválasztáson.)

A felmérés alapján úgy tűnik, a választók már tájékozódtak róla, helyben kikre szavazhatnak majd, ugyanis arra a kérdésre, hogy van-e olyan jelölt a választókerületében, akire szívesen szavazna, a megkérdezettek összesen 43 százaléka adott pozitív választ. A legnagyobb arányban (61 százalék) a fővárosban élők mondták a kérdezőbiztosoknak, hogy akad a nomináltak között számukra rokonszenves jelölt, a megyeszékhelyeken azonban már csak 47 százaléknyian vélekednek így. A kisebb városokban 44, a községekben pedig a választók 31 százaléka talált magának olyan indulót, akire szívesen voksolna. Ez komoly figyelmeztetés lehet az ellenzék számára, hiszen eleve ezeken a településeken állnak a legrosszabbul, de erőforrásokban és aktivistákban sem bővelkednek ezekben a választókerületekben.

Az viszont pozitív hír számukra, hogy a jelek szerint kellően „fegyelmezettek” a támogatóik, ha más párt jelöltjére kell átszavazniuk visszalépés miatt. A Jobbik szimpatizánsainak 79 százaléka automatikusan arra voksolna, akinek a javára saját indulójuk visszalépett, a DK-nál 69, a Momentumnál 64, az MSZP-Párbeszéd esetében pedig 58 százalék ez az arány.

A Publicus – mintegy megelőlegezve az előválasztás második fordulójára a legtöbbek által várt miniszterelnök-jelölti mezőnyt – azt is megkérdezte, ha csak a DK-s Dobrev Klára, az MSZP, Párbeszéd, LMP indulója, Karácsony-Gergely és a jobbikos Jakab Péter közül kellene választani, akkor kire adnák a voksukat a kormányváltásra vágyó, az előválasztáson részt venni akaró szavazók. Ezt a versenyt 34 százalékkal a főpolgármester nyerte, a második helyen pedig Dobrev végezne 31 százalékkal. Jakab 23 százalékkal zárna az augusztus végi adatok szerint. Ez összefüggésben állhat azzal, hogy a kormányváltást akaró, illetve bizonytalan megkérdezett 32 százaléka szerint Karácsony Gergely tudja a leginkább megszólítani a jelenleg bizonytalan választókat a 2022-es parlamenti választáson, Dobrev Klára esetében a megkérdezettek 27, Jakab Péternél pedig csak 18 százalék gondolja így.

A kormányváltást akarók és bizonytalanok egy ellenzéki győzelem esetén szintén a főpolgármestert tartanák a legalkalmasabbnak arra, hogy egy hatpárti koalíciót vezessen, Dobrev Klára nem sokkal lemaradva a második, Jakab Péter viszont ebben a kérdésben alaposan lecsúszott a Publicus szerint.

Karácsony vezetésével kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy elengedhetetlen számára a bizonytalanok előválasztási urnákhoz vonulása. A főpolgármester második fordulós esélyeinek egyik fontos tényezője lehet az is, hogy Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter és a Momentum elnöke, Fekete-Győr András támogatói között több a tartaléka, mint Dobrev Klárának és Jakab Péternek. Márki-Zay egyébként többször utalt arra, hogy kiesése esetén Karácsonyt támogatná, sőt az is kiderült, hogy egyéni győzelme esetén vélhetően a Párbeszéd frakciójában foglalna helyet.