klímaváltozás;klíma;éghajlat;Greenpeace;miniszterelnök-jelöltek;

A klímánkról is döntünk 2022-ben

Bár Orbán Viktor döntései környezetkárosítók, az eddigi ellenzéki ígéretek sem utalnak az éghajlatváltozás elleni határozott elköteleződésre - véli a Greenpeace.

Kiemelt a 2022-ben hatalomra kerülő kormány környezetvédelmi felelőssége - hívja fel a figyelmet közleményében a Greenpeace Magyarország. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete megállapította: ha túl akarjuk élni a XXI. századot, 2030-ig kell cselekedni. Ez felfoghatatlan felelősséget, egyszersmind lehetőséget ró a következő kabinetre - idézi közleményük Perger András klíma- és energiakampány-felelőst.

Orbán Viktor nem értette meg, mi lenne a feladata az éghajlati és környezeti válság elleni küzdelemben - vonják le a következtetést a kormányfő eddigi döntéseiből. Orbán Viktor, ahelyett, hogy igyekezne megvédeni a lakosságot az éghajlati és környezeti válság hatásaitól, tetteivel csak tovább súlyosbítja azt - szögezik le. A jelenlegi miniszterelnök többszöri kérésükre sem állt elő 2022-től érvényes környezetvédelmi terveivel.

Ugyanakkor a Greenpeace Magyarország az összes, a 2022-es választáson induló párttól és miniszterelnök-jelölttől az eddig közölteknél jóval határozottabb és egyértelműbb elköteleződést vár. Körkérdésükre Márki-Zay Pétertől nem kaptak programot, de Dobrev Klára és Jakab Péter sem küldtek el nekik önálló elképzeléseket. Igaz, utóbbiak hivatkoztak az ellenzék Közös Alap nevű programjára, amihez a DK jelöltje egy rövid összeállítást is mellékelt. Fekete-Győr András a "Momentum egy klímabarát országért", Karácsony Gergely pedig a - Párbeszéd, az MSZP és az LMP alapította - 99 mozgalom "Zöld Magyarország" című anyagát juttatta el a Greenpeace-nek.

A beérkező elképzeléseket a civil szervezet saját, az éghajlati válság súlyossága szerinti szempontrendszerének vetette alá. Ez alapján az összes miniszterelnök-jelölt klímavészhelyzet elleni elköteleződését keveslik. Miközben rémületes tempóban pusztul az élővilág, az idei nyári hőhullámok, aszályok, erdőtüzek, súlyos viharok és villámárvizek rávilágítottak a baj mértékére - idézik Perger Andrást. Magunk, gyermekeink és unokáink tiszta földjének, vizeinek és levegőjének biztosítása elsősorban a vezetők felelőssége. A Greenpeace Magyarország annak egyértelművé tételét várja a miniszterelnök-jelöltektől, hogy a már ma is súlyos környezeti válság elleni harc élére állva megvédik Magyarország lakosságát és élővilágát. A választói tudatosság és tájékozottság növelése érdekében a szervezet a választásokig nyomon követi, értékeli és számon kéri a jelöltek zöld vállalásait és döntéseit. Céljuk, hogy 2022-től a természet és az éghajlat megóvásáért érdemben cselekvő kormánya legyen Magyarországnak.