szavazatok;előválasztás;érvénytelen szavazatok;

2021-09-30 09:50:13

Nagyon sok az érvénytelen szavazat - a kampányigazgató megmagyarázza

Már az első néhány eredmény után kitűnt, hogy az előválasztásra leadott szavazatok között nagyon sok az érvénytelen voks. Az első 47 választókerület adatait összesítve egyértelművé vált, hogy az első megérzés nem volt alaptalan.

A 106 körzetben összesen 1.008.076 egyéni és miniszterelnök-jelölti szavazólapot adtak le. Ebből első nekifutásra a Népszava összesítése szerint 293771 szavazatot számoltak össze. Ezek közül 16166 volt érvénytelen. Ez az összes szavazatok 5,5 százaléka, ami feltűnően sok az országgyűlési választásokon korábban mért 1,5-2 százalékhoz képest. Néhány választókerületben azonban ennek a duplája vagy akár többszöröse az érvénytelen szavazatok aránya.

Átlagon felüli érvénytelen szavazatot adtak le például a Pest megye 7. számú körzetében 6,38 százalék, Zala 2. választókerületében 14,52 százalék, Budapest 2. körzetében 6,46 százalék, Komárom Esztergom megye 1-es választókerületében 11,62 százalék, vagy éppen Pest megye 5. számú választókerületében 9,09 százalék, míg Pest megye 12. számú körzetében 19,24 százalék volt az érvénytelen voksok aránya.

A dobogó legfelső helyét azonban Somogy 3-as számú választókerülete foglalhatta el az eddigi eredmények alapján, ahol a voksok 32,48 százaléka bizonyult érvénytelennek. Az összesen leadott 3500 szavazatból 1137 érvénytelennek bizonyult.

Az érvénytelen szavazatok magas aránya az előválasztás eredményeit figyelő szavazóknak is feltűnt, többen rákérdeztek erre az előválasztás Facebook-oldalán. Hivatalos válasz nem érkezett.

A Népszava meg nem erősített információi szerint a legtöbb esetben az azonosításhoz használt QR kód miatt vált érvénytelenné a szavazat, mivel azt a szavazat leadásakor nem vagy rosszul rögzítette a rendszer függetlenül attól, hogy a szavazólapot szabályosan töltötte-e ki a szavazó, így ezeket a voksokat a számláláskor nem tudták „kicsippantani” vagyis hitelesíteni. De természetesen érvénytelennek minősülnek a rosszul kitöltött vagy üresen bedobott szavazólapok is.