oktatás;pedagógusok;sztrájkbizottság;

Riasztó adatok: Alig van pályakezdő tanár

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás lesújtónak nevezte a 2020/2021-es statisztikát.

A tavalyi, 2020/2021-es tanévben a köznevelési intézményekben elhelyezkedő, frissen végzett pályakezdő pedagógusok száma mintegy 2100 fő volt - közölte megkeresésünkre az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Szerettük volna megtudni azt is, hogy az idén szeptemberben indult tanévben mennyi frissdiplomás pedagógus kezdte meg a munkát, de az Emmi szerint a mostani tanévre vonatkozó hivatalos adatgyűjtés még nem zárult le.

A tavalyi adat így is meglepő, összehasonlítva az elmúlt évek statisztikáival. Az Emmi egy korábbi adatközlése szerint – amit Szél Bernadett független országgyűlési képviselő adatigénylésére küldtek még 2019-ben - például a 2018/2019-es tanévben 8026-an szereztek diplomát a pedagógusképzésben, a tanári pályára lépők száma pedig kicsivel több mint 6 ezer volt.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás lesújtónak nevezte a 2020/2021-es adatokat. Emlékeztetett, hogy a pályakezdő pedagógusok közül sokan – a PSZ számításai szerint mintegy harmaduk - már egy-két éven belül, még az első minősítő vizsga előtt elhagyja a pályát. Felhívta a figyelmet arra is, hogy idén mintegy 2400 pedagógus éri el a nyugdíjkorhatárt. Totyik Tamás szerint elsősorban a megalázóan alacsony bérek - egy pályakezdő tanár körülbelül nettó 150 ezer forintot vihet haza -, valamint a munkaterhek növekedése tántorítja el a fiatalokat a pedagógusi pályától.

Ezt támasztják alá a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) adatai is, amelyekből kiderült: a pedagógusképzést elvégző hallgatók többsége nincs megelégedve a fizetésével és a tanári pálya presztízsével. A DPR kérdőíves kutatásának legutóbbi eredményei szerint azoknak az egyetemi hallgatóknak, akik 2018 előtt végeztek a pedagógusképzésen, 42,75 százaléka inkább elégedetlen, 19,22 százalékuk pedig teljesen elégedetlen a munkájukért kapott juttatásokkal. A pedagógusi pálya megbecsültségét sem tartják jónak, itt az inkább elégedetlenek aránya 38,43 százalék, a teljesen elégedetleneké 16,08 százalék.

Politikát lát az EmmiA PSZ és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kedden egyesítette sztrájkbizottságait, hogy közösen küzdjenek a bérek emeléséért, a munkaterhek csökkentéséért. A kormány hivatalosan még nem reagált, bár a törvény szerint csak öt napjuk van arra, hogy kijelöljék, részükről kik tárgyalnak majd a szakszervezetekkel. Az Emmi viszont azt közölte az ATV megkeresésére, hogy a PSZ és a PDSZ is “beszálltak” az ellenzéki választási kampányba. A két szakszervezetet ezt határozottan visszautasította.