gyermekotthon;Czukor Balázs;Láthatáron Csoport;K.V. Társulat;Urbanovits Krisztina;

Tudtak jól dönteni

A gyermekotthonban felnőttekkel kapcsolatos sztereotípiák leküzdése és a pozitív példák bemutatása a célja a Kiállok magamért című előadásnak.

- Végre ne csak az a borzalmas közhelyet jelenítsünk meg, hogy aki gyermekotthonból kerül ki, az csak bűnöző lehet, de legalábbis elkallódik, és úgysem viszi semmire. Olyan embereket mutatunk be, akik ennek a fájdalmas frázisnak épp az ellenkezőjét bizonyítják – fogalmazza meg a Kiállok magamért című előadás elsődleges célját Urbanovits Krisztina, színésznő, a KV Társulat alapítója. A produkciót reményeik szerint az előző, 2015 óta nyolcvan előadást megért, a prostitúció és az emberkereskedelem ellen felszólaló Kiállok érted című előadáshoz hasonlóan az ország gyermekotthonaiban is bemutatják.

Tizenkét „otthonos hátterű” férfival és nővel készítettek interjút az előző produkciójuk folytatásaként. - Úgy éreztük, hogy szeretnénk olyanokat is bemutatni, akik elértek valamit, ami lehet boldog család, boldog egyedülálló élet, vagy a tisztességes, megfizetett munka is – meséli Urbanovits Krisztina, aki reméli, lesz olyan alkalom, amikor a két előadást egymás után is játszhatják a nevelőotthonokban.

Hat éven át járva az országot tettek szert azokra a kapcsolatokra, amelyeknek a tizenkét alanyt köszönhetik. A Covid idején online készültek az interjúk, ezzel értelmet adva a karanténnapoknak és hosszú időt engedve a beszélgetéseknek. - Megismerve a szövegeket sokféle előadás lehetősége felsejlett, összeállíthattunk volna szó szerinti monológokat is, de végül úgy gondoltuk, hogy a legfontosabb célközönség, a gyermekotthonokban élők számára átélhetőbb, ha jeleneteket láthatnak. Ezért Czukor Balázs átdolgozta a szövegeket és egy saját kortárs darabot hozott létre – részletezi.

Van-e a tizenkét történetnek közös tanulsága? - Mindegyikük életében volt egy fordulópont, amikor jól döntöttek - válaszolja. - Ők ebben is nagyon mások: ha valaki mellett ott a család, akkor „megengedhet” magának rossz döntéseket is, van segítsége. Az otthonos gyerekeknek erre nincs módjuk, koraérettebbnek kell lenniük, míg más szempontból borzasztó felkészületlenek. Nincs példa előttük arra, hogy hogyan kell egy felnőtt életet vinni, hogyan kell csekket kitölteni, hogyan kommunikálunk egy bankban, stb. Egy jó családban látva a hétköznapokban a mintát automatikusan elsajátítod mindezt. Azt azonban senki nem tudja, hogy egy állami gondoskodásban élő gyerek kitől tanulhatná meg az élet praktikus elemeit – utal az apróságból nagy teherré növő nehézségekre.

- Van olyan szereplőnk, aki a prostitúcióból tudott kikerülni egy jó döntés után. Van olyan, aki nagyon rossz családból jőve, a bűnözés felé vivő kísértések ellenére tudott jó döntést hozni és ma magas beosztású rendőr. Az ő szerepeltetését azért is tartjuk nagyon fontosnak, hogy a gyerekek a rendőrt pozitív figuraként is láthassák. És mindegyikük életében van támogató segítő, aki nélkül esélytelenek lettek volna – utal még egy fontos szempontra Urbanovits Krisztina.

Beszélgettek Anyácskával, Oláh Ibolya híressé vált nevelőjével és Osváth Zsolt youtuberrel is, aki gyakran mesél nevelőotthonos hátteréről. Később azonban úgy döntöttek, hogy a hírességek helyett egyszerű hétköznapi embereket és sorsokat mutatnak be, hiszen országszerte ismertté kevesen válhatnak, szép családja és jó munkája azonban bárkinek lehet.

A kérdésre, miszerint inkább színház vagy inkább társadalmi felelősségvállalás-e az előadás, határozottan felel: - A színház maga társadalmi szerepvállalás. A Kiállok magamért ugyanakkor csak akkor fog ütni, ha nagyon jó és erős színház lesz. Két szereplőnk, a rendőr és a szociális munkás el is jön majd velünk tapasztalati szakértőként. Az előadás után kérdezhetik őket a gyerekek, és így bizonyosodhatnak meg arról is, hogy a színház a valóság.

Infó:

Kiállok magamért

A KV Társulat és a Láthatáron Csoport közös projektje

író, rendező: Czukor Balázs

szereplők: Feuer Yvette, Háda Fruzsina, Kőszegi Judit, Száger Zsuzsa, Urbanovits Kriszta

október 15., 16.

Kugler Art Szalon és Galéria