Karácsony Gergely;főváros;

2021-10-13 15:16:58

Karácsony Gergely: rengeteg politikai pozíciót számoltunk fel a cégeknél

A főpolgármester a fővárosi ellenzéki önkormányzatának első két évi teljesítményét értékelte.

Budapest ellenzéki önkormányzatának első két évét értékelve kiemelte a világjárvány és a kormány megszorító intézkedéseinek súlyos hatását. Az előbbivel kapcsolatban pedig megjegyezte, hogy a Fidesz eleinte teljesen tanácstalanul a főváros nyomában loholt és észrevehetően kialakult egyfajta versengés a két vezetés között. Ez volt egyébként a fordulópont a kormány és a főváros kezdeti elfogadó, megengedő együttműködésében. Ezt követően a kormány legfőbb céljává az önálló, jól működő önkormányzatiság felszámolása vált, mivel ennek megmaradását nagyobb kockázatnak tartják, mint a megszorítások miatti politikai veszteséget. A városvezetés Karácsony szerint jól teljesített a védekezésben, még a kormánymédia által botránykővé tett Pesti úti intézményben is kevesebben haltak meg a szociális intézmények országos átlagánál.

Sikernek könyvelte el a Szabolcs utcai hajléktalankórház megvédését, valamint a Lánchíd, a rakpart és a Blaha Lujza tér felújításának megkezdését, az M3-as metró felújításának folytatását, hiszen a kormány a végletekig kivéreztette a fővárost. Budapest pénzügyi helyzetéről röviden annyit közölt, hogy reményei szerint az év végére sikerül null szaldósra kihozni az egyenleget.

Az M3-as metrókocsik szállítója, a Metrowagomahs perrel kapcsolatban a Népszava kérdésére válaszolva elmondta, hogy a korábbi elképzelés, miszerint az állam átvállalta volna a cég 8 milliárdos kötbértartozását az oroszoktól Orbán Viktoron bukott el, hiszen a szaktárcák mindegyike támogatta a javaslatot. Az Igazságügy Minisztérium perben tanúsított tétlenségét elfogadhatatlannak tartja, nem zár ki ez ügyben „határozott lépéseket” sem. Mindezek után nem tud megfeledkezni arról a tényről, hogy a kormányszóvivő Szentkirályi Alexandra férjének, Szalay-Bobroniczky Kristófnak közös vállalkozásai vannak az orosz céggel.

Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár kormány nevében tett 60 milliárdos projekt-átvállalási ígéretéből semmi nem valósult meg. Ez különösen a Biodóm esetében fájó, hiszen ez eleve állami beruházásként indult. A főváros egyet tehet, telekkönyvileg is leválasztja a Pannon Parkot az állatkertről és átadja a kormánynak. A projekt befejezése – akárcsak más fővárosi ügyek megoldása - jelentősen felgyorsulhat egy ellenzéki kormány hatalomra kerülése után.

A Galvani-híd szerinte most nincs politikai fókuszban, a főváros mindenesetre kiadta a tervezéshez szükséges hatósági engedélyeket, de egyelőre az érintett kerületek között sincs egyetértés a hídról levezető utak nyomvonalában. Az atlétikai vb vétója továbbra is függőben van, mivel még nem járt le a Fővárosi Közgyűlés által megszabott határidő az Egészséges Budapest program keretében várt állami támogatásokra vonatkozó szerződések aláírására.

Fontos lépésnek nevezte a főváros 6 közszolgáltató cégének egy társaságba szervezését a bécsi stadtwerke minta alapján. Mint mondta ez jelentős stratégiai győzelem, hiszen ezzel rengeteg politikai pozíció (igazgatósági és felügyelőbizottsági helyek) felszámolásával jár.