klímacsúcs;Joe Biden;Glasgow;Antonio Guterres;

ENSZ-főtitkár: elég abból, hogy „magunkat gyilkoljuk” fosszilis üzemanyagokkal

António Guterres a Glasgow-i klímacsúcson hadat üzent az emberiség saját sírásásának.

Ideje kimondani, hogy elég volt a Föld biológiai sokszínűsége elleni brutalitásból, elég abból, hogy „magunkat gyilkoljuk” fosszilis üzemanyagokkal, és elég abból is, hogy „a természetet mellékhelyiségnek használjuk” – szögezte le az ENSZ főtitkára hétfőn a skóciai Glasgowban. António Guterres (képünkön) az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 26. ülését (Conference of the Parties, COP26) hivatalosan is megnyitó beszédében kijelentette:

„A szakadék szélére sodorja az emberiséget a függés a fosszilis üzemanyagoktól. (...) Az emberiség a saját sírját ássa, amikor mind mélyebbre ás ásványi kincsek után kutatva.”

A 12 napos, informális rendezvényekkel már vasárnap óta zajló konferencián – amelyet a koronavírus-járvány miatt tavaly novemberről halasztottak az idei évre – csaknem kétszáz ország képviselői vannak vagy lesznek jelen. Hétfőn megérkezett a találkozóra Joe Biden amerikai elnök is. Boris Johnson, a vendéglátó Nagy-Britannia miniszterelnöke a COP26-konferencia hétfői hivatalos nyitónapján felszólalva úgy fogalmazott:

„a végítélet napjának közeledtét jelző óra az éjfél előtti utolsó percet mutatja, vagyis az emberiség gyakorlatilag már rég kifutott a klímaváltozás elleni fellépésre rendelkezésre álló időből.”

Johnson szerint ha csak két fokkal emelkedik a globális átlaghőmérséklet, az is több százmillió ember élelmiszerellátását sodorná veszélybe, négyfokos további melegedés esetén pedig "búcsút lehet inteni" olyan városoknak, mint Miami, Alexandria vagy Sanghaj, amelyek hullámsírba vesznének. A brit kormányfő szerint ugyanakkor már megvan a katasztrófa megelőzéséhez szükséges technológia. Kiemelte:

„Már 2035-re világszerte meg lehet szüntetni a belső égésű motorokkal felszerelt, szénhidrogén-üzemanyagokkal működő autók forgalmazását. Felidézte, hogy Nagy-Britanniában már 2030-tól tilos lesz ilyen új autók értékesítése.”

A konferencián Károly brit trónörökös is azt hangsúlyozta, hogy „most már sürgősen csökkenteni kell a szennyezőanyagok kibocsátását”. Az ehhez szükséges üzleti környezet megteremtéséről, a szükséges lépésekről elmondta, hogy mindez nem néhány millió dollárba, hanem „ezermilliárdokba fog kerülni", de a tétlenség ára sokkal magasabb, mint a megelőzésé.

Mark Carney, az ENSZ klímaügyi különmegbízottja, a Bank of England előző kormányzója a COP26-éretekezlet nyitánya elé írt - a Financial Times című londoni üzleti napilapban megjelent - elemzésében közölte: a következő harminc évben legalább százezermilliárd dollár külső finanszírozásra lesz szükség ahhoz, hogy a fenntartható energiafelhasználás megteremtésére tett erőfeszítések hatékonyak legyenek.

Erdogan nem megy SkóciábaRecep Tayyip Erdogan török elnök a kért biztonsági protokoll hiánya miatt az előzetes tervvel ellentétben nem vesz részt az ENSZ 26. klímakonferenciáján Glasgow-ban – számolt be róla az NTV török hírtelevízió. Erdogan erről a G20-országcsoport vezetőinek kétnapos római találkozójáról hazatérőben, a repülőgépen beszélt újságíróknak. Mint kifejtette: a biztonsági protokollra vonatkozóan olyan igényei voltak, amelyeket minden külföldi útja során teljesítenek, és nemcsak az ő, hanem a többi vezető esetében is. A török elnök szerint a fogadó fél az utolsó pillanatba jelezte, hogy nem tud eleget tenni a kéréseknek, de később megtudták, hogy a szóban forgó igényeket egy másik ország vonatkozásában kivételesen mégis teljesíteni tudták a szervezők. – Az eset tehát nemcsak a török küldöttség biztonságával, hanem országa tekintélyével is kapcsolatos volt – húzta alá Erdogan. A török parlament október elején ratifikálta a 2015-ös párizsi klímavédelmi egyezményt, utolsóként a világ 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó G20-csoportból.