MÚOSZ;médiahatóság;Elkxrtuk;

2021-11-03 18:17:09

MÚOSZ: Törvénysértés, hogy tényként kezelte a közmédia az ElkXrtuk összeesküvés-elméletét

A Médiahatóságtól és a Magyar Rádió vezetőitől várja a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, hogy következményei legyenek a hamisításnak.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) a demokratikus nyilvánosság védelmében felszólítja a Médiahatóságot és a Magyar Rádió vezetőit, hogy szerezzenek érvényt a rádióhallgatók jogainak, vagyis annak, hogy ne működhessen törvénysértő módon a közszolgálat. Ne maradhasson következmények nélkül a nyílt törvénysértés – olvasható a szakmai és érdekvédelmi szervezet Facebook-oldalán – a közmédia újabb törvénysértése miatt – közzétett szerdai állásfoglalásban. Mint hangsúlyozták:

Felidézték, amiről a Népszava is beszámolt: Október 26-án, kedden, a Kossuth Rádió Jó napot, Magyarország! című műsorában a műsorvezető arról beszélt, hogy 65 évvel ezelőtt Apró Antal „fasiszta csőcseléknek” nevezte a forradalmárokat, majd azt mondta, hogy „ugyanezen az elven” döntött Dobrev Klára is 2006-ban az utcán lévő ártatlan emberek szemkilövéséről és megveréséről”. A közmédia műsorvezetője tényként kezelte az előző héten bemutatott Elkxrtuk című film narratíváját. Ahogy lapunk is megírta, a történtek miatt, a DK bejelentette, beperlik a közmédiát. 

A MÚOSZ-állásfoglalás szöveghűen is idézi a rádióműsorban elhangzottakat, valamint a Médiatörvénynek a közszolgálati médiaszolgáltatásról szóló szakaszát: „a 82.§ 1-es pont m) bekezdésében úgy fogalmaz: … a közszolgálati médiaszolgáltatás célja: kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos és felelős hírszolgáltatás, valamint tájékoztatás, illetve a 2-es pont a) bekezdésben még hozzáteszi: törekszik a médiaszakmai innovációra, a szakmai színvonal folyamatos emelésére, a magas etikai mérce alkalmazására a médiaszolgáltatásban.”