Emmi;PDSZ;

2021-11-05 13:30:39

Valótlanságot állítva vádolja hazugsággal a PDSZ-t az Emmi

A sztrájktárgyalások érdekes fordulatot vettek.

Visszautasítja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az Emberi Erőforrások minisztériuma (Emmi) csütörtöki közleményében megfogalmazott “hazugozást”, amelyben a szaktárca azt írta, a szakszervezet és a “velük szorosan összefonódó média” hamisan állították, hogy a kormány ígéretet tett az állami intézményekben előírt, koronavírus elleni oltásról szóló rendelkezés visszavonásáról. Csakhogy ilyen állítás nem hangzott el a szakszervezet részéről.

 

A PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete szerda délután folytatott sztrájkbizottsági egyeztetést az Emmi-ben, a tárgyalást követően pedig Facebook videóban számoltak be a fejleményekről, ahol szóba került a szakszervezetek új követelése, az állami intézményekben kötelezően elrendelhető Covid-oltásról szóló rendeletek visszavonása is. A Népszava a videóban elhangzottak alapján számolt be arról, hogy a kormány átgondolja a szakszervezetek követelését a kötelező oltás visszavonásáról. A PDSZ képviselője, Nagy Erzsébet úgy fogalmazott: az új, oltással kapcsolatos követelésükre azt a választ kapták, hogy “a jövő heti megbeszélésre hoznak majd javaslatot, illetve reagálnak a frissen behozott sztrájkkövetelésükre”. Azt sem a PDSZ, sem a cikk nem állította, hogy a kormány már a rendeletek visszavonására tett ígéretet.

Ezen felül az Emmi azt is kijelentette, hogy a teljes jogszabályok visszavonására tett követelés, amely nemcsak a pedagógusokra, hanem más ágazatok munkavállalóira is vonatkozik, “túlmutat a pedagógus szakszervezetek által képviselt személyi körön”, így lényegében megkérdőjelezték a szakszervezetek illetékességét. Ugyanakkor a sztrájkbizottsági egyeztetésen a kormány képviselője nem tudta idézni a sztrájktörvény egyetlen paragrafusát sem, amely alapján kijelenthető, hogy a pedagógus szakszervezeteknek ilyen kérdésekben nincs illetékességük.

A sztrájktárgyalások egyébként érdekes fordulatot vettek, a PDSZ közleményben jelezte, hogy a szaktárca képviselője, Kisfaludy László helyettes államtitkár ragaszkodott ahhoz, hogy az egyeztetésről se jegyzőkönyv, se hangfelvétel ne készüljön, holott ezt mindkét szakszervezet kérte. A PDSZ szerint az Emmi “hazugozása” és a kormányoldal által megkövetelt dokumentálatlanság az, ami a tárgyalások sikerét veszélyezteti.