Oroszország;statisztika;COVID-19;

2021-11-05 20:55:22

Borzalmas járványhelyzet, bizonytalan adatok Oroszországban

„Kettős könyvelést” vezetnek a járvány áldozatairól. A statisztikai hivatal az operatív törzs napi számainak nagyjából a kétszeresét jelenti, azonban csak havonta és akkor is jelentős késéssel.

A 84 éves Julia Jemeljasina eszméletlenül feküdt saját vizeletében és székletében, szájában hányás volt, oxigénmaszkja a homlokára csúszott, testét felfekvések borították. Unokája mindezt akkor látta, amikor az arcát is elfedő egészségügyi védőfelszerelésben végre bejutott hozzá a tomszki 2-es számú fertőző betegségek kórházában. A civilben hegesztő Szergej Szambolszkij kerülő úton, más betegektől tudta meg, hogy a kórházban elhanyagolják az őt felnevelő idős asszonyt, de hiába próbálta magát bekönyörögni, hogy személyesen ápolhassa. Végül cselhez folyamodott. Három napon át senkinek sem tűnt fel, hogy mit keres a zárt Covid-részlegen, de aztán lebukott és kivezették. Mivel nem bízott a helyi hatóságokban, Moszkvába utazott feljelentést tenni és nyilvánosságra hozta a kórtermi állapotokról készített videót. Eljárás indult, de a történet pont úgy végződött, ahogyan azt feltételezni lehet. Jemeljasina meghalt, a tomszki nyomozók pedig azzal gyanúsítják Szambolszkijt, hogy megvágta a felvételeket, mert rossz színben akarta feltüntetni az orosz egészségügyet. Állásából elbocsátották és „újságírókat” küldtek a környezetére, hogy találjanak rá valamit, ami hiteltelenítené a történetét.

Meglehet, egy esetből, bármilyen borzalmas is, nem szabad általánosítani. Ám a napokban a szibériai Tomszkon az Urál közelében lévő Cseljabinszkon és az északi Novgorodon kívül az ukrán határhoz közeli kurszki és brjanszki, illetve a Belarusz melletti szmolenszki megyékben is meghosszabbították a múlt héten elrendelt teljes lezárást. Vlagyimir Putyin elnök a régiókra bízta, meddig maradjanak érvényben a legújabb szigorítások.

Oroszországban a múlt szombattól érvényben lévő rendkívüli, fizetett munkaszünet ellenére napok óta rekordokat dönt a fertőzések és a halálos kimenetelű esetek száma. Előbbi meghaladja a 40 ezret, míg az utóbbi 1200 körül jár. Oroszországban „kettős könyvelést” vezetnek a járvány áldozatairól. A statisztikai hivatal az operatív törzs napi számainak nagyjából a kétszeresét jelenti, azonban csak havonta és akkor is jelentős késéssel. A különbség részben a halálokok eltérő nyilvántartásából adódik. Azonban 2020 áprilisa és idén szeptember vége között a statisztikailag várhatónál 632 ezerrel többen haltak meg Oroszországban, miközben a hivatalos jelentések alapján a járvány 238 ezer áldozatot követelt.

Moszkvában, ahol napi hatezer fölött van az új megbetegedések száma, a cégek november 8-ával újrakezdhetik a munkát, bár alkalmazottjaik legalább 30 százalékának továbbra is otthonról kell dolgozni. Szergej Szobjanyin főpolgármester azzal magyarázta az engedékenységet, hogy „a fertőzések és a kórházi kezelést igénylő, súlyos esetek száma is stabilizálódott”.