Izrael;Kósa Lajos;Pegasus;

Ezüsttálcán

Lebilincselő humora van Kósa Lajosnak: miután Pegasus-ügyben a pártbeli kollégái hónapokon át ködösítettek és bolondot csináltak magukból, az örök eminens Varga Judit például válasz helyett úgy elinalt az újságíró elől, hogy mindjárt megdöntötte a magassarkú futás női világcsúcsát, szóval Kósa a minap benyögte, hogy naná, a magyar belügy vásárolt a polgárok megfigyelésére alkalmas Pegasus kémszoftverből.

Majd a hirtelen kikottyantott államtitok után – emlékezzünk: Demeter Mártát tizedennyiért húzták nyársra a kormánypárt önérzetesei - arról kezdett beszélni, hogy a Pegasusnál akad sokkal rosszabb. Itt vannak például a techóriások rafinériái, próbáljuk csak ki: barátunknak küldjünk egy sms-t, hogy „vegyünk egy fűnyírót”, és figyeljük meg, egy hónapig csőstül kapjuk a fűnyíró reklámokat.

Miután a beismerést a nemzetközi sajtó is felkapta, talán a néhai szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi elárvult fiai és menyasszonya is olvassák majd ezt a szellemes megjegyzést. Hasogdzsi volt az, akinek a telefonjára Pegasust telepítettek, onnantól az iszlamista rezsim az újságíró minden lépését figyelhette, majd becsalták a törökországi szaúdi nagykövetségre, ahol megfojtották és feltrancsírozták. Még szerencse, hogy a képviselő szerint ez kábé olyan, mintha egy meggondolatlan Facebook messenger üzenet után mondjuk hetekig cipőreklámokat kellett volna nézegetnie.

Kósa amúgy a parlament Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke. Akkor is az volt, amikor egy nyolc általánost végzett községi közértes néni rádumálta, hogy a mesés örökségéből a pult alatt vegyen már neki 1400 milliárdért – a magyar katonai büdzsé kétszereséért – magyar állampapírt. Most meg ugyanennek az embernek kellene elhinnünk, hogy semmi baj a Pegasussal. Éppen csak egy nappal azelőtt tette az Egyesült Államok tiltólistára a szoftvert és a forgalmazó izraeli kémcéget is. És nem csak azért, mert nyakló nélkül használták mindenféle véreskezű diktatúrák: a botrány rávilágított a szoftver egy másik szépséghibájára is. A jelek szerint mindez az izraeli szolgáltatón keresztül fut, az pedig láthatóan meghitt kapcsolatot ápolgat az izraeli kormányzattal. Mármost az ottani hírszerzés közismerten nem túl finnyás csapat, ha például hozzáférése van egy olyan adatbázishoz, amely a világ több tízezer ellenzéki vezetőjének vagy kormányzati szereplőjének az okostelefon közelében zajló élete minden rezzenésére kiterjed, akkor nem fog félrenézni. Ellenkezőleg, simán felhasználja mindezt a saját céljaira, idesorolva, hogy nem lesz rest boltolni is vele.

Jelen ismereteink szerint immáron van legalább háromszáz magyar célpont, akikről egy vagy több külső csapatnak is részletesebb személyiségrajza lehet, mintha behívták volna őket állásinterjúra; és több, akár kompromittáló anyaga is róluk, mintha egy füst alatt egy igazságszérumos koktélpartit követően meg is gyóntatták volna őket. Ráadásul jó eséllyel úgy, hogy ezüsttálcán nyújtotta át őket az amúgy minden sarkon szuverenitásról papoló, ám - a látszat szerint legalábbis - totál balek kormányuk.