COVID-19;járvány;

2021-11-09 06:20:00

Lenne mód az átoltottság javítására

Ausztriában a kormányzati szigorítások hatására egy nap alatt annyi vakcinát adtak be, mint Magyarországon majdnem két hét alatt.

Kisiklani látszik a járvány az ellenőrzés alól, az elmúlt héten másfélszeresére nőtt a napi új fertőzöttek száma. Ráadásul legutóbb a tesztelések több mint 20 százaléka mutatott pozitivitást, ami arra vall, hogy nemcsak a kontaktusok kutatása, hanem a megelőző szűrés sem működik rendesen. Mint emlékezetes, a WHO a járvány kontrolljához olyan kiterjedt szűrést tart szükségesnek, amelynél a felfedezett pozitív esetek aránya nem haladja meg az öt százalékot. Az elmúlt hétvégén 17 834 új fertőzöttet regisztráltak, 214-en meghaltak, 3980 beteg szorul kórházi kezelésre, közülük – a koronavirus.gov.hu szerint – 434 embert lélegeztetnek.

Noha itthon egyre riasztóbbak a járványadatok, a kormány egyelőre nem tesz újabb lépéseket a vírus terjedésének visszaszorítására. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken úgy fogalmazott a közrádióban, hogy a kabinet több embert nem tud meggyőzni az oltás felvételéről, ezért kellett azt a munkáltatókra hagynia. A kormány eszköztelenségének ellentmondani látszik a korábban járványvédelmi mintaállamnak, afféle „labornak” tekintett Ausztria példája, ahol hétfőtől csak beoltott vagy gyógyult személyek mehetnek éttermekbe, szépség- és masszázsszalonokba, fitnesz- és sporttermekbe, szállodákba, és olyan mozi vagy színházi előadásokra, ahol 25-nél többen gyűlnek össze.  Miután a szigorításokról múlt pénteken döntött az osztrák kormány, a hétvégén hosszú sorok alakultak ki az oltóhelyeknél. Az osztrák egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint csak szombaton 32 ezer oltást adtak be. A nagyobb bécsi oltóközpontoknál egy-másfél órás volt a várakozási idő.

Összehasonlításul: Ausztriában a kormányzati szigorítások hatására egy nap alatt annyi oltást adtak be, mint Magyarországon 12 nap alatt.

Hetek óta számtalan tudományos testület, szakember szorgalmazta nálunk is, hogy kormány ismét rendelje el a védettségi igazolványok funkciójuknak megfelelő használatát. „Mi most egy olyan hegyen megyünk fölfelé, aminek az előttünk lévő része ködben van és nem tudjuk, hogy öt lépésre, vagy tíz kilométerre van a csúcs.” - érzékeltette a helyzetet lapunknak Duda Ernő virológus professzor. Hozzátette: az államnak már augusztus végén, szeptember elején el kellett volna rendelnie a szigorúbb járványügyi intézkedéseket. Például maszkviseléshez és oltottsági igazolványhoz kötni az eucharisztikus kongresszus rendezvényeinek, valamint a vadászati kiállítás látogatását. Duda Ernő emlékeztetett arra, hogy azokban az országokban, ahol szigorítottak, az emberek elindultak az oltásokért. A jobb átoltottság érdekében már korábban el lehetett volna törölni a regisztrációt, ahogy majd a november 22-én kezdődő oltási héten történik majd. Sőt a szakértő szerint akár némi pénzt is ajánlhatnának azoknak, akik beoltatják magukat, de lehetett volna oltóbuszokat küldeni a falusi kocsmák és élelmiszerboltok elé. Az állampolgároknak is lenne dolguk: elmenni oltatni magukat – bár a járvány mostani felfutását az már nem fogja megfékezni. Jó lenne az is, ha minél többen élnének az önkorlátozással, és amennyire csak lehet csökkentenék a kontaktusaik számát. A szigorú maszkviselés rövid távon is jár eredménnyel.

A jelen helyzetben félrevezető, amikor a kormányzat elégedetten beszél arról, hogy 5,9 millió embernek van két oltása. Ugyanis sok múlik azon, hogy ki mikor kapta a másodikat. Akit januárban oltottak, azt júniusban-júliusban újra kellett volna oltani a harmadik adaggal. Jelenleg a védett emberek száma nem éri el a lakosság felét, miközben az a vírus, amivel most szemben állunk háromszor annyira fertőző, mint a tavalyi volt.

Megkérdeztük kormányzattól, hogy kíván-e az Ausztriában bevezetetthez hasonló intézkedésekkel, oltást ösztönző lehetőségekkel élni, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.