koronavírus;MTA;oltás;járvány;szigorítás;

2021-11-12 06:00:00

Hiába állítja a kormány, pusztán oltással már nem kezelhető a járvány negyedik hulláma

Valamennyi eddig ismert védekezési módszert használni kell, sőt gyógyszerekre is szükség lesz.

– Miközben a kormány a járvány megfékezését továbbra is az oltásokra alapozza, ez már nem elegendő a negyedik hullám laposítására – derült ki Keserű György, a Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportja vezetőjének előadásából. A gyógyszerkutató, vegyész csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) „Tudomány és Parlament: Együtt a járvány ellen” rendezvényén egyértelművé tette: ha valami csoda történne és holnap mindenki elmenne felvenni az oltást, a ma még négy millió oltatlan embernek akkor is csak 3-5 hét múlva lenne védettsége a vírus ellen. A járványmodellek viszont éppen ekkorra jósolják a negyedik hullám tetőzését.

A szakember arra figyelmeztetett, hogy valamennyi védekezési eszközt – az oltást, a maszkviselést, a gyakori fertőtlenítést, a gyakori tesztelést, a tünetes betegek azonnali izolációját és egyidejű gyógyszeres terápiáját – használni kellene. Sőt a vírusellenes gyógyszerek alkalmazására is szükség lesz. Jelenleg a favipiravir az egyetlen, Magyarországon engedélyezett szájon át szedhető, a betegek otthonában is adható vírusellenes gyógyszer. Ezt idén tavasztól rendelhetik meg a még kórházi kezelésre nem szorulóknak a háziorvosok. A készítményt hazai gyártásból biztosítják. Arra, hogy ez a terápia mennyire csökkentette a kórházi ellátásra szorulók számát, csak később, egy még zajló vizsgálat ad majd választ. A szakember beszélt arról is, hogy favipiravir mellé hamarosan új készítmények is megjelenhetnek a koronavírusos betegek terápiájában, több hatóanyag klinikai próbái zajlanak szerte a világban. Közülük az egyik legígéretesebb antivirális szer a molnupiravir, amelynek hatásmechanizmusa a favipiraviréval és a remdezivirével azonos. (Az utóbbiból 3000-3500 betegnek elegendő még van, ám ez csak kórházban adható).

A molnupiravir az Egyesült Királyságban már vészhelyzeti engedélyt kapott, de hamarosan az Amerikai Gyógyszerügynökség (FDA) is engedélyezi az alkalmazását covidos betegeknél. Az eddigi klinikai vizsgálatok szerint a készítmény 50 százalékkal csökkenti a kórházi ellátásra szorulók számát. Egy másik újdonság, a paxlovid még ennél is nagyobb arányban, mintegy 90 százalékkal mérsékelheti a kórházba kerülés kockázatát. Bár ennek tesztelése egyelőre lemaradásban van a molnupiravirhoz képest, ám ugyancsak nagy szerepe lehet a megelőzésben, a védekezésben – mondta a kutató.

Keserű György azt is bejelentette, hogy a gyógyszerkémiai kutatócsoport javaslatot tett az operatív törzsnek a negyedik hullám antivirális kezelési stratégiájára. Eszerint a nem veszélyeztetett csoportba tartozó oltatlanok vírusfertőzöttségük esetén továbbra is kapják a favipiravirt házi- és szakorvosi javaslatra. Míg a több betegséggel küzdő korona-vírus fertőzött oltatlanoknál használják a molnupiravirt.