rezsicsökkentés;

2021-11-12 06:17:27

Rezsi(m)csökkentés és kormányváltás

Olvasom, hogy a Fidesz és csatlósai elkezdték a riogatást: „drágulna a rezsi a baloldal hatalomra kerülésével”, meg „Márki-Zay Péter megszüntetné a rezsicsökkentést”.

Nem lepődöm meg, kicsit olyan ez, mint a gyerekkori ujjszámolós mondóka, csak másként: a rogáni propaganda kitalálja, a Századvég legyártja, a betanított államtitkárok felmondják, a fideszes médiumok megismétlik, az egyszeri választópolgár pedig – mivel sokszor hallja – „megkajálja”.

Természetesen a hazugság nem lesz igazság, ha sokat ismétlik, mégis érdemes tisztába tenni néhány dolgot!

1. Senki – sem az ellenzéki pártok, sem Márki-Zay Péter – nem mondott olyat, hogy megszüntetnénk a „rezsicsökkentést”. Olyat sem, hogy eltörölnénk a lakossági hatósági árakat. Ugyanakkor tény, hogy a „rezsicsökkentett” árakkal a Fidesz és érdekköre több mint 100 milliárd forintos nagyságrendben nyerészkedett az embereken, mert a földgáz és az áram nagykereskedelmi ára akár az elmúlt 6 évben 40-50%-kal is alacsonyabb volt a számlában fizetett árnál. Tehát nem a „baloldal” fizettetett indokolatlan összegeket az emberekkel az energiáért, hanem a Fidesz!

2. Emlékeim szerint Orbán Viktor ígért nonprofit energiaszolgáltatást, ezzel szemben évi 100 milliárd forintot közelítő profitot biztosított az energiaszolgáltatóknak.

3. Nem a „baloldal” volt az, amelyik tizennégy alkalommal mondott nemet arra, hogy a kisfogyasztású, jellemzően szerény körülmények között élők alacsonyabb árszabás mellett kapják az energiát. És nem a „baloldal” könnyítette meg a számlatartozással rendelkezők kikapcsolását és nehezítette a visszakapcsolásukat. Hanem a Fidesz. Sőt, az Országgyűlés jelenleg is tárgyal egy olyan fideszes törvényjavaslatot, amellyel tovább egyszerűsödik a tartozások miatti kikapcsolás. Mikor máskor, ha nem a télhez közeledve?

Mi arról beszélünk, hogy fel kell számolni a szegénységet! Erről beszélek én és erről beszél Márki-Zay Péter is. Fel kell számolni a mélyszegénységet, a dolgozói szegénységet, a nyugdíjas szegénységet, vagy éppen az energiaszegénységet és a lakhatási szegénységet. Ehhez van szükség arra az esélyteremtő államra, amelynek a programját letettük a demokrata választási szövetség pártjainak asztalára. Adómentes minimálbérrel, garantált szociális minimummal, a kisnyugdíjak felzárkóztatásával, bérlakásprogrammal.

Az energiaszegénység felszámolása érdekében ebben a programban azt javasoljuk, hogy

• minden magyar állampolgár számára legyen biztosított, hogy megfizethető áron, alanyi jogon hozzáférjen az alapvető közszolgáltatásokhoz. Azt akarjuk, hogy senki se kerüljön emberhez méltatlan helyzetbe azért, mert nem tudja fizetni a fűtés-, víz- vagy világításszámlákat. A 21. században ez lenne a minimum;

• a vezetékes energiaellátásból kikapcsolt háztartásokat – a tartozás rendezése után – ingyen kapcsolják vissza az ellátásba, és aki igényli, kapjon előre fizetős mérőt. Így javítható a levegő minősége és biztosítható, hogy kevesebben fagyoskodjanak télen;

• kerüljön bevezetésre egy fogyasztási mennyiséghez igazodó sávos árszabályozás, amely biztosítja, hogy az olcsó paksi villamos energiából és hazai földgázból minden állampolgár azonos mennyiségben részesüljön. Így a kevesebb energiát fogyasztók alacsonyabb díjak mellett vehetnek részt az ellátásban.

Ezen túl természetesen elengedhetetlen a panelházak, Kádár-kockák, társasházak szigetelése, energetikai felújítása.

Máshol tartanánk, ha a Fidesz az elmúlt tíz évben nem a külföldi befektetők gazdagítását jelentő energetikai cégvásárlásokra költött volna több ezer milliárd forintot. Ráadásul az Orbán-kormány az így megszerzett vagyon egy jelentős részét már fideszes pártkatonákkal kitömött alapítványoknak ajándékozta.

Orbánnak és a Fidesznek – bármit is mondtak a nyilvánosságban – a multik támogatása és a saját hátország gazdagítása mindig fontosabb volt, mint a társadalmi, gazdasági problémák megoldása, az emberek segítése.

Ezért is kell kormány- és korszakváltás 2022-ben, és akkor jöhet a valódi rezsim- és rezsicsökkentés.