sajtószabadság;Didier Reynders;Pegasus;

2021-11-12 15:32:53

EU-biztos: a magyar adatvédelmi hatóságnak kell kivizsgálnia a Pegasus használatát

Didier Reynders az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa közölte, sok információjuk van azzal kapcsolatban, hogy sokan helytelenül használják a szoftvert.

- jelentette ki az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa a Partizánnak adott interjújában. 

Didier Reynders szerdától péntekig tartózkodott Magyarországon, hogy a jogállamisági jelentéssel kapcsolatban párbeszédet folytasson a törvényhozás, a kormány, a bíróságok vagy éppen a civil szervezetek képviselőivel. 

Kifogásolta, hogy a Médiatanács tagjai ugyanabból a pártból kerülnek ki és nincsen olyan törvény, mely az állami hirdetéseket szabályozná a médiában. Márpedig ez nincsen meg, akkor az csökkenti a sajtó sokszínűségét. Az igazságügyi miniszterrel való megbeszélése kapcsán külön szóba hozta a Klubrádió elhallgattatását. Közölte, nem csak a médiapluralizmust szeretnék megvédeni, hanem magukat az újságírókat is, hogy tudjanak dolgozni.

Kapott kérdést a Pegasus-üggyel kapcsolatban is, amire jelezte, ezt a témát is felvetette Varga Juditnál. Elmondta, a magyar adatvédelmi hatóságot kérték fel arra, hogy végezze el az ezzel kapcsolatos vizsgálatot és ha ennek vége van, akkor akár európai szinten az összes adatvédelmi hatóságnak lépnie kell. Az uniós biztos hozzátette, 

"Nagyon sok olyan információnk van, hogy az ilyen típusú megoldásokat helytelenül alkalmazzák és pontosan ezért kértük, hogy az adatvédelmi hatóság indítson vizsgálatot, melynek során ezt feltérképezik" - fogalmazott Didier Reynders.