Ingatlan;Budapest;Ruszlan Rahimkulov;

2021-11-17 06:20:00

Rahimkulov Ruszlan beveszi Budapestet

Több éves rejtőzködés után a befolyásos orosz család kisebbik fia rárúgta az ajtót a fővárosra: egyre több beruházásnál, ingatlanügyletnél bukkan fel a neve.

– Ruszlán fiam számomra is meglepő fejlődésen ment át – mondta Megdet Rahimkulov orosz milliárdos 2005 végén a HVG-nek, nem sokkal azután, hogy teljesen bekebelezték az Általános Értékforgalmi Bankot (ÁÉB) és a pénzintézet vezérigazgató-helyettesévé nevezték ki a milliárdos vállalkozó kisebbik fiát, Ruszlan Rahimkulovot. S akkor még nem sejthette hová jut a fiú 2021-re. Megdet Rahimkulov már 2005-ben vezette a 150 leggazdagabb magyarországi lakos Népszabadság által összeállított listáját 83 milliárd forintos vagyonával. Fiai az idén a Mészáros Lőrinc famíliát is maguk mögé utasították a legértékesebb családi cégek listáján. Timur és Ruszlán Rahimkulov vagyonát 366,4 milliárd forintra becsülte a Forbes, amely azután vette fel őket a milliárdoslistára, hogy a G7 gazdasági hírportál tavaly cikksorozatban mutatta be a Rahimkulovok magyarországi gazdasági térfoglalását kezdve Megdet Rahimkulov Gazprom menedzserként való Magyarországra érkezésétől, egészen milliárdosként való visszaköltözéséig Moszkvába. Vagyonát és cégbirodalmát fiaira bízta. (A G7 egyébként jóval többre, 540 milliárdra tette a testvérek által birtokolt vagyon értékét, amely jelentős részét az OTP részvények 7,1 százaléka és a MOL 3,4 százalékos tulajdoni hányada adja.) Megdet Rahimkulov 2008-as hazaköltözése után a cégbirodalom látszólagos teszthalálba merült. Timur Rahimkulovnak ugyan volt egy sikertelen üzleti próbálkozása a Business Telekommal, de azóta nem sok hírt ad magáról. Öccse viszont éppen ezután aktivizálódott, bár útja egészen másfelé vitt. Elsősorban három irányban kezdett terjeszkedni: naperőművek, magánegészségügy és ingatlanfejlesztések – ez utóbbi terén Budapesten is rendkívül aktív, ráadásul van arra utaló jel, hogy ha kell, akkor kormányzati segítségre is számíthat.

A közgazdász végzettségű Ruszlán Rahimkulov több tucatnyi cégben érdekelt. Egy részük különböző ingatlanbefektetéseket és fejlesztéseket hajt végre. Ezekben visszatérő üzleti partnere Zentai Péter. Az iDom Házépő Kft. 2017-ben került Ruszlan Rahimkulovhoz. Azóta felépítettek egy lakóházat a XVII. (Central Park) és a XIX. kerületben (Bethlen Corner), egy munkásszállót a Soroksári úton, egy irodaházat (Kenyeres utca) és egy társasházat (Római Residence) a III. kerületben, de már előkészítés alatt áll a következő projekt a szintén kerületi Valéria utcában, illetve Ürömön. Errefelé egyébként is igen aktívak. Egy másik érdekeltsége, a Nádor Property hat kisebb luxustársasházat épített már a Rómain, egyet pedig Ürömön.

A Nádor cégcsoport másik csapásiránya a szállodafelvásárlás. Tavaly a Balaton-parti terjeszkedés után két négycsillagos és egy háromcsillagos szállodát szerzett meg a Rahimkulov-Zentai páros Noszvajon és Ráckevén. Az ügy pikantériája, hogy mindhárom hotel annak a Farkas József vállalkozónak az érdekeltségébe tartozott, aki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes svédországi vadászatait finanszírozta, ráadásul – derül ki a 24. hu és a Népszava korábbi cikkéből – mindegyik jelentős összegű uniós vagy állami támogatást kapott a felújításhoz. Az orosz-magyar páros által birtokolt Greenovatív és a Peter's Consulting tulajdonában lévő Nádoroffice Invest tavaly Marcaliban is vett egy félkész gyógyszállót.

De bevásároltak Budapesten is, övék például a kedvelt óbudai szórakozóhely, a Symbol, a VI. kerületi Fáklya klub, a néhai Otthon áruház Rákóczi úti épülete, valamint az egykori Csepel Művek központi irodaháza is. A lendület nem hagyott alább: idén nyáron 463 millióért vásároltak meg egy gellérthegyi villát a kerülettől. Mivel már a vásárlási szándék is riadalmat keltett a városrészben, többen attól tartottak, le akarják bontani az épületet, a XI. kerület ellenzéki vezetése kikötötte, hat hónapon belül hozzá kell kezdeni a felújításhoz, a homlokzat pedig nem változhat. Ugyanebben a kerületben, ugyanekkor szerezték meg Rahimkulovék az albertfalvai termelői piac ingatlanát is 362 millióért. Az ügyben itt is volt némi lakossági háborgás, de végül az önkormányzat belement az üzletbe.

Nyakasabb ellenfélbe botlottak Angyalföldön. A kerületi önkormányzat tervtanácsa visszadobta a Népfürdő utca melletti területen az iDom Házépítő által felépíteni tervezett óriási társasház terveit. Erre nem sokkal később a kormány kiemelt beruházássá nyilvánították a projektet, így a helyi szabályozás már nem érvényes rá. A döntés miatt a kerület Alkotmánybírósághoz fordult. A szomszédos – egykori Láng Gépgyár területének – több mint 8 hektáros ingatlana esetén már biztosra ment az orosz milliárdos. Ez egyből rozsdaövezeti akcióterület lett. Az ingatlanra idén februárban jegyeztetett be 7 millió euró – mintegy 2,5 milliárd forint – jelzálogot Ruszlán Rahimkulov egyik érdekeltsége. A fejlesztők megkapták a szokásos könnyítéseket, köztük a kerületi építési szabályozások alóli felmentést, így akár 65 méter magas tornyot is emelhetnek a Váci út mellett. Mindezek után a Városháza-ügyben is felbukkant Rahimkulov család neve, ami akkor is jelzésértékű lehet, ha Budapest irányítói a kezdetektől az állítják: nem eladó az épület.

Mindenütt ott vannak

A közelmúlt legnagyobb ingatlanos vállalkozása azonban kétségtelenül a magyar–ukrán határ közelében lévő Fényeslitkén megvalósuló logisztikai központ, amely Európa legnagyobb és legkorszerűbb terminálja lesz, ezen keresztül bonyolítanák le a Kína és Európa közötti Új Selyemút forgalmának jelentős részét. A 22 milliárdos beruházáshoz szükséges források négyötödét a sajtóhírek szerint Ruszlán Rahimkulov biztosítja.

A Rahimkulov cégek zöme a Városligeti fasori volt bankszékház mellett jellemzően a III. kerületi Péter utcában, illetve az Albert Flórián úti irodaházban vannak bejegyezve. Utóbbiban működik az irodaházat is birtokló Gyáli út 3B kft. Gaál Tibor ügyvezetésével, aki egyúttal Rahimkulov naperőmű vállalkozásainak első embere is. Az általa vezetett SOLARGATE és a Csillagkert Management Kft. tavaly három napelemes kiserőműhöz - Mórahalom, Mány, Balatonlelle -is megszerezte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) erőműegység minősítését, ami a későbbi tovább értékesítéshez szükséges „származási garancia” feltétele. „Később eldöntjük, hogy mit tudunk belőle kihozni” – mondta erről az Mfor-nak Gaál Tibor, aki Ruszlan Rahimkulov mellett tulajdonosa is a fenti két cégnek, illetve a szintén a Groupama Aréna melletti irodaházba Ailosz néven bejegyzett hasonló profilú cégeknek.

Az orosz milliárdos harmadik célpontja a magánegészségügy. A húsz éve működő XII. kerületi Virányos Klinikát működtető cégbe tavaly szállt be Zentai Péter és több cégáttéten keresztül a Southblaze, amely a korábban említett Láng Gépgyárra jegyeztetett be jelzálogot. A cégnek Ruszlán Rahimkulov az egyik tulajdonosa. A MOM Park bevásárlóközpontban működő magánkórház többségi tulajdonát idén tavasszal vette meg a Greenskill Kft., amelynek többségi tulajdonosa a Greennovatív Energia Fejlesztő Kft.-n keresztül Ruszlán Rahimkulov, a kisebbségi pedig a Skillinvest Kft.-én keresztül Timur Rahimkulov. A cég nevét Szent Magdolna Magánkórház Kft.-re változtatták. A törökbálinti négy éve megnyitott Tükörhegy Medical Center, Hajdú Péter műsorvezető korábbi érdekeltsége szintén márciusban került a Greenskillhez. -