jogállamiság;

2021-11-19 18:20:09

Az Európai Bizottság végre a magyarországi korrupció nyomába ered

A brüsszeli testület levelet írt az Orbán-kormánynak, amelyben tájékoztatást kér az EU pénzügyi érdekeit és a jogállamiság normáit egyaránt sértő magyarországi döntésekről és lépésekről.

Írásban kér tájékoztatást az Európai Bizottság illetékes igazgatósága az Orbán-kormánytól bizonyos törvényi előírásokról, amelyek megítélése szerint szembemennek az EU költségvetésének védelmét szolgáló rendelettel. Az adminisztrációs levelet péntek este küldték el a magyar hatóságoknak. Postázása nem azonos a jogállamisági eljárás hivatalos elindításával, de határozott jelzés arról, hogy a brüsszeli testületnek komoly aggodalmai vannak az uniós pénzek szabálytalan felhasználásával és ezzel összefüggésben a magas szintű korrupció büntetlenségével kapcsolatban.

A hatóságoknak nyolc hetük van válaszolni a felvetetett aggályokra és kérdésekre. Ha a válasz nem elégíti ki az elvárásokat, akkor Magyarország lehet az egyik első tagállam, amellyel szemben bevetik az EU pénzügyi érdekeit a korrupt kormányokkal szemben védelmező közösségi rendelkezéseket. A 6-8 hónapig tartó eljárás az uniós támogatások felfüggesztésével végződhet.

Az EU27-ek közül Magyarország mellett csak Lengyelország kapott tájékoztatást kérő levelet. Továbbításukat személyesen Urusla von der Leyen bizottsági elnök hagyta jóvá.

A tisztázást szolgáló kérdőív kiküldése megelőzi a január óta hatályos jogállamisági rendelet által előírt hivatalos procedúrát, amelyet az Európai Bizottság csak azután kíván bevetni, hogy az EU Bírósága döntött a jogszabály törvényességéről. Ez legkésőbb a jövő év elején várható. A bírósági ítélet előtt nem hozunk intézkedéseket, de ki fogunk küldeni kérdéseket tartalmazó és tájékoztatást kérő leveleket – jelentette be Ursula von der Leyen bizottsági elnök még októberben. Az adminisztrációs levél kiküldése mindenekelőtt az Európai Parlament leszerelését szolgálja, a képviselő-testület ugyanis régóta szankciókat sürget a jogállamisági normáknak fittyet hányó korrupt kormányokkal szemben, és eddigi tétlensége miatt be is perelte a biztosi testületet az uniós bíróságon. Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő – aki a jogszabály egyik kidolgozója volt – egy korábbi Twitter-bejegyzésében már értésre adta, mit szólna a parlament többsége az informális levelezéshez: „A hamis akció NEM fogja megvédeni a jogállamiságot Európában. Éppen ellenkezőleg, felbátorítja azokat, akik el akarják pusztítani. Az EU Bizottság évek óta tisztázásra törekszik – eredménytelenül. Itt az ideje, hogy a jogállamisági mechanizmust MOST elindítsuk!” – írta.

A bizottsági adminisztráció nem hozta nyilvánosságra, hogy levelében pontosan milyen intézkedéseket és jogszabályokat kifogásol. A rendelet szerint hivatalos eljárás csak akkor indítható egy tagállam ellen, ha hitelt érdemlően lehet bizonyítani, hogy a jogállamiság elveinek megsértése közvetlenül károsítja az EU költségvetését.