Karácsony Gergely;fővárosi önkormányzat;közösségi közlekedés;

2021-11-25 16:01:11

Pótdíjazta a kormányt a főváros

Ebihalak, pótdíjcsekkek és a szűkmarkúság egyaránt szóba került a mai fővárosi közösségi közlekedésre szánt normatíva kormányzati visszatartásáról szóló sajtótájékoztatón.

Tizenkétmilliárd forintról szóló pótdíjcsekket állított ki a fővárosi önkormányzat az Orbán-kormánynak a közösségi közlekedés állami támogatásának elmaradása miatt. Az elismervényt ma kora délután Karácsony Gergely főpolgármester és a főváros ellenzéki országgyűlési jelöltjei közül úgy féltucatnyian együtt próbálták átadni Orbán Viktor miniszterelnöknek a Budai Várban lévő miniszterelnöki rezidencia előtt, de fennakadtak a kormányőrségen, pontosabban Tiborcz István korábbi üzleti partnerének cége, a WHB által a szomszédos építkezés miatt felállított kerítésen, amely azért a szokásosnál kissé nagyobb kört kanyarítva tartja távol a hívatlan látogatókat a kabinet által használt Karmelita kolostortól is. Így végül felerősítették a kerítésre a nyugtát mintázó táblát.

- A magyar kormány Európa többi országához képest meglehetősen szűkmarkú a közösségi közlekedés támogatásában. Míg másutt az utasok, a kormány és a helyi önkormányzat egyharmados arányban osztozik a költségeken, Magyarországon az állam alig 7 százalékot ad bele a fővárosi közösségi közlekedés kasszájába, miközben az elvonásokkal sújtott önkormányzat csaknem a tízszeresét. De az idén még rosszabb a helyzet, mert egyelőre ez a pénz sem érkezett meg a fővároshoz, sőt az utaláshoz szükséges támogatási szerződés tervezetét sem küldte még el az ügyben eljáró Innovációs és Technológiai Minisztérium Budapest vezetésének. Az Orbán-kabinet tehát bliccel, amiért büntetés jár. Mivel a mai naptól kellene állnia a költségeket a kormánynak, így e szerint állította ki a fővárosi önkormányzat a 12 milliárdról szóló pótdíjcsekket. Budapest nem tudja és nem is akarja más területektől elvonni ezt az összeget – mondta Karácsony Gergely főpolgármester az ellenzéki országgyűlési képviselő-jelöltek karéja előtt. A városvezető sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a tegnapi közgyűlésen a kormánypárti képviselők nem támogatták a fenti követelést is tartalmazó előterjesztést, vélhetőleg „jobban félnek a pártközponttól, mint a választópolgároktól” – tette hozzá.

Hazugságnak nevezte Palkovics László innovációs miniszter tegnapi állítását is, miszerint már csak az ő aláírása hiányzik a kifizetéshez, mint a városvezető mondta: a 12 milliárdos normatívát a költségvetési törvény tartalmazza, saját törvényét szegi meg a kormány, ha nem fizeti ki. Másrészt ő nagy örömmel aláírná az erről szól szerződést, de mindeddig nem kapták meg. Ehhez képest a főváros hónapról hónapra pontosan fizeti az agglomerációs járatok utáni havi félmilliárdos számlát.

Az elmaradó támogatás miatt a BKK mától folyószámlahitelből gazdálkodik, a BKV folyószámlája ugyan jelenleg 900 millió forintos plusz van, de ez csak pillanatnyi állapot, ha nem kapják meg a rájuk eső részt, akkor ők is gyorsan mínuszba fordulnak. Ha nem érkezik meg a pénz, nem lesz miből visszafizetni ezeket a hiteleket.

Nem tartom kizártnak a közösségi közlekedés korlátozását. Eddig próbáltuk megkímélni a fővárosiakat a kormány megszorító hatásaitól, mindent elkövettünk, hogy fenntartsuk a szolgáltatások minőségét, de eljöhet az a pillanat, amikor a budapestiek a saját bőrükön tapasztalhatják meg a kormány Budapest ellen folytatott háborújának következményeit – válaszolta a Népszava kérdésére Karácsony Gergely.

A kormánypárti sajtó Városháza el(nem)adásával kapcsolatban feltett kérdésére, miszerint mit tud a Bajnai Gordon által említett ingatlanos cápákról, azt válaszolta: én legfeljebb ebihalakkal találkoztam a Városháza környékén. Majd azzal zárta a sajtótájékoztatót, hogy az ügyben tegnap felállított vizsgálóbizottság már decemberre elkészül a jelentéssel, hiszen a Fidesz olyan nagyon sürgette az egyébként szerinte nem létező ügy hátterének feltárását. A bizottság egyébként mandátuma szerint a Városháza épületének hasznosításáról szóló tanulmány létrejötte mellett azt vizsgálná, hogy kapott-e megbízást a fővárosi vagyonkezelő a városháza épületének eladására, találkozott-e Berki Zsolt a jelenlegi vagy az előző városvezetés bármely tagjával, s ha igen mi lett a találkozó eredménye, milyen viszony fűzi Gansperger Gyulát a Fideszhez, a hangfelvételek készítésének, összevágásának és nyilvánosságra hozatalának módja milyen egyezést mutat az orosz típusú dezinformációs kampányokkal, illetve mindez összefüggésbe hozható-e a jövő évi választási kampánnyal.