Zsidó Kiválóságok Háza Alapítvány;Olti Ferenc;

2021-11-28 17:17:34

Tudomány után művészet

Megkétszereződtek a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házának monitoron látható világhírű személyiségei, az eddigi 130 tudósi portrét, (benne fényképet, élet- és pályarajzot) amely gombnyomással hívható elő - november 28-tól újabb, ezúttal a művészet további 140 híressége egészíti ki. Vasárnap nyílt meg közéleti kitűnőségek ( az információs és technológiai minisztérium vezetője, Palkovics László, Balatonfüred polgármestere, Bóka István és Izrael magyarországi nagykövete, Yakov Hadas-Handelsman) jelenlétében a második „felvonás“, amely a „Zsidók és a Művészetek, Chagalltól Kertészen át Spielbergig“ címet viseli. Magyarok és külföldiek, élők és holtak, idősek és fiatalok, színészek, zenészek, festők, írók, filmesek, építészek, és - sajátos besorolás folytán - közgazdászok történetét ismerhetik meg a látogatók. Csupa olyan ember, akinek alkotása nem jött volna létre, ha a náci megsemmisítési terv maradéktalanul megvalósul.

Erről Olti Ferenc, a Zsidó Kíválóságok Háza Alapítvány Kuratóriumának elnöke beszélt a Népszavának, hangoztatva, s elébe menve a kritikáknak, hogy ez nem zsidó dicsekvési kiállítás, hanem egy antirasszista, újszerű emlékezetpolitikai megközelítés, ahol az üldözött zsidóság szolgál érzékenyítési például, de lehetne szó a cigányságról, örményekről vagy éppen az ujgurokról. Csak itt, egy jó ideig elhagyatott zsinagógában kézenfekvő adódik az a közös jellemző, hogy a bemutatott személyek vagy éppen a felmenőik - saját meghatározásuktól függetlenül, megsemmisítésre lettek kiszemelve.

A balatonfüredi ZSKH 2018-ban jött létre, két épület összefonódásából, egy modern, emeletes házból, ahol egyszerre 45 látogató ismerkedhet a hírességekkel. Több darab, egyenként három negyedkörből összekapaszkodó, arcképes monitorból és összefoglaló leírásból álló táblaszerkezetből áll az új rész az emeleten, a földszinten a látogató egységes grafikával illusztrált arcképcsarnokból - egyszerre öt személyt kiválasztva - válogathatja össze azt, akit közelebbről is meg akar ismerni. Különlegessége a konstrukciónak, hogy a művészi válogatás belefér ugyanazokba a szerkezetekbe, ahol eddig csak a tudós személyek kaptak helyet.

A kiállítási épülettel fonódik össze a már az 1267-ben említett földszintes ház, amelyen a középkorban a Szent-Margit Kápolna állt, a 18. századtól pedig a református egyházközség vette magához, s fiókos, dongaboltozattal fedett korabarokk templommá alakította. 1855-ben az új templomba költöző reformátusoktól a füredi izraelita hitközség vásárolta meg, s használta vallásgyakorlásra 1944-ig, a zsidók elhurcolásáig. A II. világháború után méltó és méltatlan funkciókat látott el az egykori zsinagóga épülete, mai formáját 2018 tavaszán nyerte el, Olti Ferenc kezdeményezésére, a balatonfüredi önkormányzat 200 millió forintos támogatásával, azóta is közösen üzemeltetve. A kulturális rendezvényeknek, film- és könyvbemutatóknak, vitaesteknek otthon adó épület belül szikár hófehér, aszkétikusságát egy színes és súlyos Tóra szekrény ellensúlyozza (tetején Róth Miksa-féle ólomüveg berakással), amelyet Budapestről, az elhagyott Garai utcai régi ortodox zsinagógából szállítottak le a Balatonra. A két házat belső kert is összekapcsolja, közepén egy olasz olajfával.

A Covid évei eddig mintegy 10 ezer látogatót engedtek a kiállításra. A tudósokat 5-6 szakemberből álló bizottság válogatta. Ahogy Olti elmesélte, 500-as listából kellett szűrni, s a hangsúlyt az „Einsteintől napjainkig“ kiállításon vagy a sok kiosztott Nobel-díjra, vagy a találmányok mindennapi közhasznúságára helyezve. A művészi terület szereplőinek válogatását 4 hozzáértő végezte, sok szubjektivitással, vitával, igyekezve az idősebb és az ifjabb korosztályok ismereteit figyelembe venni.

Infó:

Einsteintől napjainkig – Zsidók és csúcstechnika

Zsidó Kiválóságok Háza

Balatonfüred