jogállamiság;7-es cikkely;

2021-11-30 19:01:52

Újra terítéken a 7-es cikkely

December közepén ismét terítéken lesz a magyarországi jogállamiság helyzete a tagállamok Európa-ügyi minisztereiből álló tanácsban - tudta meg a Népszava.

A tárcavezetők a 7-es cikkelyes eljárás keretében ezúttal csak véleményt cserélnek, és nem meghallgatást tartanak, ami a napirendre tűzött témák alaposabb és hosszabb körüljárását tenné lehetővé.

Az EU27-ek utoljára idén júniusban rendeztek meghallgatást, éppen azután, hogy a magyar országgyűlés elfogadta a sokak által homofóbnak minősített gyermekvédelmi törvényt. Emiatt a friss jogszabályi változtatások kerültek a vita középpontjába.

A 7-es cikkelyes eljárás 2018. szeptemberében kezdődött el Magyarországgal szemben az Európai Parlament kezdeményezésére. A folyamat célja annak megállapítása, hogy Magyarországon súlyosan sérülnek-e az Európai Unió alapértékei. Az elmúlt több mint három évben a tagállamok nem jutottak el a kérdés megválaszolásáig. Következő lépésként ajánlásokat fogalmazhatnának meg a magyar kormány címére, amit az EP határozatban is sürget. A januárban hivatalba lépő francia soros EU elnökségtől sokan várják, hogy a második szakaszba lépteti az eljárást.