Európai Unió;Fidesz;frakció;

2021-12-01 16:42:25

Csak tárgyalnak a populista frakcióról

Bár folynak az egyeztetések arról, hogy a szélsőjobboldali pártok új képviselőcsoportot hozzanak létre az Európai Parlamentben, egyelőre nincs megállapodás.

Jóllehet a 444.hu azt írta, megszületett a megállapodás az európai populista pártok között (beleértve a Fideszt) egy új, közös európai parlamenti frakció létrehozásáról, melynek megalakulását hétvégén e tömörülések varsói ülésén jelentik be, ezt az értesülést több forrás is cáfolta. Eleve nehéz elképzelni közös képviselőcsoportban a lengyel populista kormánypártot, a Jog és Igazságosságot (PiS) és a német Alternatíva Németországért (AfD) tömörülést, áthidalhatatlannak tűnnek az ellentétek a két párt között. Ugyan tudvalévő, hogy hónapok óta folynak a tárgyalások a populista pártok között a közös frakcióról, mint már keddi számunkban is jeleztük, ezt aligha a varsói tanácskozáson jelentik be.

A PiS európai parlamenti képviselője, Tomasz Poreba Twitter fiókján cáfolta egy ilyen képviselőcsoport létrejöttét, az erről szóló értesülést álhírnek nevezte.

A Corriere della Sera már vasárnap jelezte, hogy sem Giorgia Meloni, a populista Olasz Testvérek párt vezetője, sem Matteo Salvini, a Liga elnöke nem utazik el Varsóba. Ezt voltaképpen megerősítette a La Repubblica is. Utóbbi lap szerint a PiS döntött úgy, hogy nem csatlakozik az egységes frakcióhoz, s a párt továbbra is az Európai Konzervatívok és Reformereknél (ECR) marad, annál képviselőcsoportnál, amelyhez az Olasz Testvérek párt is tartozik, és amely mindig is visszafogta a Matteo Salvini által pártfogolt „egységesítési” kezdeményezést.

Azért sem valószínű most egy ilyen közös frakció létrejötte, mert, mint a La Repubblica írta, az ECR frakciója, illetve azon belül a PiS kedden hivatalosan is jelölt bizonyos személyeket a félidős parlamenti tisztségek megújítására, ami szintén egyértelmű jele annak, hogy legalábbis a következő hónapokig, egyes feltételezések szerint legalább áprilisig, a lengyeleknek nem áll érdekében közös frakcióban gondolkodni.

Csakhogy a PiS 27 képviselője nélkül eleve értelmetlen lenne egy ilyen frakció létrehozása, hiszen a lengyel politikai erő delegálja a szélsőjobboldali pártok közül a legtöbb képviselőt az Európai Parlamentbe. A La Repubblica szerint Salvini éppen azért mondta le a hétvégi varsói csúcstalálkozón való részvételét, mert értetlenül állt a lengyelek hezitálása előtt a pánjobboldali projektet illetően. Néhány napja Salvini még úgy fogalmazott, a varsói találkozó „lehetőség lesz arra, hogy Brüsszelben új egyensúlyokról tárgyaljunk”.

A tervet azonban elvetették, egyebek mellett Giorgia Meloni megelégedésére, aki mindig is szkeptikusan tekintett erre. Sőt, Meloni, aki az ECR elnöki tisztségét is ellátja, kifejezetten ellenségesen tekintett a kezdeményezére. Mint előzőleg megírtuk, Meloni már a múlt héten bejelentette, nem megy el a varsói csúcsra. Feltételezések szerint az áll emögött, hogy az utóbbi időben kevésbé ellenséges politikát folytatott Brüsszellel szemben. Más, a Ligától származó állítások szerint Meloni nem is akar nagyobb frakciót, mert így az FdI veszítene nemzetközi súlyából. De ugyanezen ok állhat a PiS vonakodása mögött.

Az ECR november 11-én közzétett állásfoglalása sem arról tanúskodik, hogy nagyon törekedne a közös frakcióra a másik populista képviselőcsoporttal, az Identitás és Demokráciával. Ez így hangzott: „A 2024-es választásokra való tekintettel reméljük, hogy a törvényhozás második felében nagyobb együttműködésre számíthatunk azokkal a képviselőcsoportokkal, amelyekkel együtt vívjuk közös csatáinkat. Megerősítjük azt az egyértelmű akaratot, hogy az ECR képviselőcsoportot egységben tartsuk és megerősítsük a mandátum hátralévő részében. Elkötelezettek vagyunk a bennünket meghatározó kérdésekben való közös munka és a konszenzus elérése mellett, hogy valódi változást érjünk el Európában. Ezért megkezdjük a munkát az ECR képviselőcsoport bővítéséért, párbeszédet nyitva a hasonlóan gondolkodó nemzeti küldöttségekkel, kezdve a Fidesz európai parlamenti küldöttségével.”