francia;előválasztás;republikánus elnökjelöltek;

Bombameglepetés a francia jobboldalon

A francia konzervatívok előválasztása újfent azt bizonyítja, egyetlen voksolás eredményét sem lehet előre borítékolni, bármit is jeleznek a közvélemény-kutatások.

A jobbközép Republikánus párt (LR) előválasztásának első fordulója kettős meglepetéssel zárult csütörtök este. Bárkit is jelentenek be a második forduló győzteseként szombaton 14,30-kor, az már nem tudja túlszárnyalni az első forduló sokkját, azt, hogy Eric Ciotti dél-franciaországi képviselő és Valérie Pécresse, a Párizs körüli Ile-de-France régió elnöke jutott a második fordulóba, a konzervatívoknak közülük kell megválasztaniuk Emmanuel Macron hivatalban lévő államfő kihívóját a jövő áprilisi elnökválasztáson.

Minden előzetes felmérés Xavier Bertrandt és/vagy Michel Barniert látta az élen, fel sem merült, hogy ne közülük kerüljön ki a Republikánus párt (LR) elnökjelöltje. Csakhogy a felmérések a teljes lakosság preferenciáit tükrözik, az előválasztáson viszont csak a regisztrált párttagok vehetnek részt.  Sokan éltek is a lehetőséggel, a 140 regisztrált republikánus 80,89 százaléka adta le voksát. Akárcsak 2016-ban, ezúttal is a párt keményvonalas jobbszárnya nyomta le a mérsékelt jobbközépet, de ezúttal még látványosabban. 2016-ban Francois Fillon ex-miniszterelnök győzött, de második fordulós ellenfele a favoritnak számító centrista Alain Juppé volt. Ekkor még nyílt előválasztáson 4 millióan szavaztak, most viszont csak a párttagok zárt köre adhatta le voksát elektronikus úton.

Bárki is végezzen az élen, aligha lesz előnyös az LR számára jövő áprilisban. Eric Ciottiról sokat elmond, hogy a szélsőjobboldali publicista és tv-sztár, a függetlenként induló Eric Zemmour barátja, nézeteik sem sokban különböznek. Ciotti személye a jobb centrumot taszítja, a szélsőjobbon pedig eleve két kemény ellenfél adódik, Zemmour mellett Marine le Pen, tőlük nem lesz egyszerű szavazatokat rabolnia az LR jelöltjének. A keményvonalas bevándorlásellenes megnyilvánulásairól ismert Ciottira annak tudatában voksolt a párttagok 25,59 százaléka, hogy korábban már jelezte, ha Zemmour bejut a második fordulóba, ő rá fog szavazni Macronnal szemben. A 25 százalékkal második helyen végzett Valérie Pécresse-t tartja esélyesebbnek a francia sajtó, hiszen az első fordulós eredmény kihirdetését követően azonnal felsorakozott mögötte mindhárom alulmaradt jelölt – Barnier (23,93) és Bertrand (22,36) mellett a csupán 3,13 százalékot begyűjtő Phillippe Juvin is.

Pécresse a párt liberálisabb szárnyát képviseli, és ha most meg is kapja centrista ellenfelei támogatóinak voksát, csekély az esélye arra, hogy ő legyen Macron második fordulós ellenfele a jövő áprilisban. Az előválasztás azt bizonyította, hogy a republikánus szavazók jórészétől sem idegenek a szélsőjobb és populista politikusok eszméi, és ha nem Ciotti lesz az LR jelöltje, ők könnyen átszavazhatnak Zemmourra vagy Le Penre.

2017-ben nem jött be a jobbra tolódás, a szélsőjobb szavazók felé kacsintgatás a Republikánusoknak, Fillon nem jutott a második fordulóba.