Magyar Orvosi Kamara;COVID-19;

Februárra futhat fel az ötödik hullám

Még karácsonykor is háromezer körül lesz a koronavírus-fertőzöttek napi száma, az omikron variáns pedig a tél végén válhat akut problémává Vattay Gábor járványelemző szerint. Közben az orvosi kamara árult el néhány, a kormány által eddig titkolt adatot.

Bár az új fertőzöttek száma csökkenni látszik, a napi halottaké még felfelé tart, és ez így lesz még néhány napig – derül ki Vattay Gábornak, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszéke vezetőjének legújabb elemzéséből. Ezt a jelenséget azzal magyarázza, hogy a halálozási ráta görbéje nagyjából egy hetes késéssel követi az új fertőzéseket jelző esetszámét. A halottak növekvő számából az is következik, hogy ebben a hullámban akár 12 ezer ember elvesztésére is lehet számítani. A ma látható folyamat arra utal, hogy még karácsonykor is háromezer körül lesz a fertőzöttek napi száma – fejtette ki.

Vattay Gábor szerint az még kérdéses, hogy a hullám ezután teljesen lecseng-e, vagy mint az Egyesült Államokban, viszonylag magasan stabilizálódik a fertőzések napi adata. Ő úgy látja, erről hamarosan képet kaphatunk a balti államok adataiból, miután azok e hullámban néhány héttel előttünk járnak. Ebben az előrejelzésben még nincs benne az omikron vírusvariáns hatása, mivel az még nincs jelen számottevően Magyarországon, talán csak néhány eset lehet. Mire az ezekből induló fertőzések számottevővé válnak, addig 50-70 nap is eltelhet – mondja.

Az elemző szerint így nálunk leghamarabb február elején válhat akut problémává egy omikron hullám. Abban azonban már komolyabban meglátszódhat a járványügy irányítóinak mostani, év végén fölerősített oltási kampánya.

Annak érzékeltetésére, hogy mennyit ér az oltottság, az orvosi kamara közzé tett egy hiányzó adatot. Igaz, hogy nem olyan reprezentatív, mint a kormányzat tudna a számára rendelkezésére állóból, de így is messze több, mint amire az országos tiszti főorvos eddig képesnek és hajlandónak bizonyult. Az orvosi kamara 5-6 intenzív osztály összesen 125 páciensének egy adott napi adatait összesítette. Közülük 87 volt oltatlan, 31-en négy hónapnál régebben kaptak oltást, 7 embert négy hónapnál nem régebben oltottak, közülük ketten kaptak három vakcinát, azaz rendelkeztek a teljes oltási sorral. Érdekességként jegyzik meg, hogy az intenzív osztályokra került oltott páciensek jellemzően az 1930-50-es években születtek, azaz 70 év felettiek, míg az oltatlanok között a 90-es években születettek is vannak. Az oltott, és súlyos állapotba került betegek közül legtöbben Sinopharm-ot (15), Astra-Zeneca-t (7) és az egy dózisban adott Janssen-t (5) kapták.

Az elmúlt hetek-napok eseménye volt, hogy kormány váratlanul megváltoztatta az adatközlést, a lélegeztetettek közül már csak az invazívakat (a légcsőbe helyezett tubuson át) teszik közzé. Ilyen szempontból is érdekes a most számba vett 125 beteg megoszlása, azaz közülük 70-en vannak intubálva lélegeztető gépen. Ők mai szabályok szerint is szerepelnek a kormány jelentéseiben, továbbá 35-en non-invazív lélegeztetésben részesülnek, míg húszan maszkon keresztül kapnak oxigént. Ez utóbbi két csoport tűnhetett el a múlt héten a hivatalos összegzésekből.

Néhány nappal ezelőtt a közösségi portálon a Sanford Health kórház tett közzé hasonló adatokat. Ott 227 embert ápoltak november 30-án, akik közül 204 volt oltatlan. Az intenzív osztályukon kezelt 67 emberből pedig 64-nek nem volt oltása.

Szűkre szabott határidőÖt napot kaptak a házi gyermekorvosok arra, hogy összegyűjtsék, hány szülő akarja a rendelőjükben beoltatni a gyerekét. Előzőleg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől kaptak körlevelet, amelyből kiderült: december 14-én, a tervezettnél egy héttel korábban érkezik az 5-11 éves korosztálynak szánt Pfizer oltás Magyarországra, a szülők pedig előreláthatólag december 8-tól tudnak majd online időpontot foglalni gyerekeiknek – számolt be a hvg.hu. A tájékoztatás szerint a védőoltások beadásának egyik helyszíne a kórházi oltópont lesz, ám a házi gyermekorvosi és vegyes praxisokban is beadhatják a Pfizer vakcinát. Mivel egy ampulla 10 adagos kiszerelésű, rendelőnként 10 fős csoportokat kell létrehozni. Ezzel viszont nem várt terhet raknak a házi gyerekorvosokra, akiknek a praxisukban előzetesen fel kell mérniük, hogy hány gyereket akarnak náluk beoltatni a szülők. A portál szerint van olyan házi gyermekorvos, akinek 250 családot kellene felhívnia kedd estig, mások az adminisztráció okozta pluszterhektől tartanak. NÉPSZAVA