közalkalmazottak;szakszervezetek;

2021-12-14 22:04:02

Egy évnyi adat ment a szemétbe

A veszélyhelyzet meghosszabbításával együtt megszavazta a parlament azt a módosítást is, amely törölte a közalkalmazottakat képviselő szakszervezetek teljes 2021. évi reprezentativitási adatgyűjtését.

Jövőre az egész eljárást, amellyel az érdekképviseletek támogatottságát mérik fel, elölről kell kezdeni, miután a kormány csak most jött rá, hogy az eddigi jogállásváltozások – a közalkalmazotti státusz megszüntetése például az egészségügyi, kulturális területen, vagy a szakképzésben és számos felsőoktatási dolgozó esetében – miatt pontatlan eredmények születhettek volna.

A szakszervezetek már 2020 novembere óta jelezték a problémákat, a 2021-es szervezési-adategyeztetési folyamatok előtt javaslatot is kidolgoztak, sőt demonstrációt is szerveztek, a kormány mégis csak most, ráadásul a szakszervezeti és az önkormányzati partnerekkel történő egyeztetés nélkül döntött a kérdésben.

A Közalkalmazottak Országos Munkaügyi Tanácsa munkavállalói oldalának ügyvivője, Gosztonyi Gábor szerint ez valamennyi egyeztetési kötelezettségnek ellentmond. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a jövőre megismétlendő eljárás a parlamenti választásokkal párhuzamosan zajlana, a folyamat pedig 2022. decemberében zárulhat csak le.

A közalkalmazotti létszámadatok azért is fontosak a szakszervezetek számára, mert ehhez kell viszonyítaniuk saját taglétszámukat, amelynek egy tíz százalékos küszöböt kell elérnie ahhoz, hogy helyi és országos szintű tárgyalási jogokat kaphassanak.