oktatás;sztrájk;pedagógusok;

2021-12-15 18:08:43

Sztrájkot szerveznek a tanár szakszervezetek

Bohózatnak nevezte a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke az elmúlt hetek sztrájkbizottsági egyeztetéseit, miután a legutóbbi, szerdai tárgyaláson sem sikerült semmilyen eredményt elérni a kormánynál egyetlen sztrájkkövetelés esetében sem.

Szabó Zsuzsa az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szalay utcai épülete előtt kijelentette: csak egy út maradt, a sztrájk megszervezése. Először egy figyelmeztető sztrájkot hirdetnek január 31-ére, ha ennek sem lesz hatása, várhatóan március közepén lehet esedékes egy újabb, határozottabb munkabeszüntetés.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja hozzátette: a sztrájktörvény értelmében ahhoz, hogy egy sztrájk jogszerű legyen, meg kell állapodni az elégséges szolgáltatásokról. A kormány azt szeretné, ha a pedagógusok munkabeszüntetés közben is dolgoznának – az órák 75 százalékát meg kellene tartani –, de ezt a szakszervezetek elfogadhatatlannak tartják, szerintük még gyermekfelügyeletre sem kötelezhetnék őket. A kérdésben bíróság dönt majd.

– A szakszervezet meg tudja szervezni a sztrájkot, de sztrájkolni már nem tudunk a kollégák helyett, ezért azt kérjük, vegyenek részt minél többen a figyelmeztető sztrájkban is – hangsúlyozta Nagy Erzsébet.

A PSZ és a PDSZ a tárgyalások során egyebek mellett azt szerette volna elérni, hogy a pedagógusok illetményalapja visszamenőlegesen, idén szeptember elsejétől a mindenkori minimálbér összege legyen, hiszen a tanárok béreit még mindig a 2014-es minimálbér alapján számítják, amivel több százezer forinttól esnek el évente. Ugyanígy az oktatásban nem pedagógus munkakörben dolgozók bérezésében is emelést kértek, a nevelés-oktatással lekötött munkaidőt pedig legfeljebb heti 22 órában szabták volna meg a jelenlegi 22-26 órás felosztás helyett, ami miatt egyes tanároknak többet kell dolgozniuk más kollégáiknál, ugyanazért a bérért. Szerették volna elérni az állami intézményekben kötelezően elrendelt koronavírus elleni védőoltásról szóló rendeletek visszavonását is.

Szabó Zsuzsa szerint a tíz százalékos pótlékemelésnél, amelyről már kormányrendelet is született, többet érdemelnének a tanárok, akik a járvány és a digitális oktatás alatt a hátukon cipelték az egész rendszert. Nagy Erzsébet pedig arra figyelmeztetett: a kötelező oltás miatt számos pedagógus eshet ki a rendszerből, január 3-ától pedig lesznek iskolák, ahol nemcsak a szakórák megtartását, de még a gyerekfelügyeletet sem tudják majd megoldani.