Szaúd-Arábia;háborús bűnök;Pegasus;

2021-12-20 10:27:41

Jemeni háborús bűnöket vizsgált az ENSZ-nyomozó, Pegasust kapott a telefonjára

A jelek szerint Szaúd-Arábia áll az akció mögött.

- írja a készülék törvényszéki elemzésére hivatkozva a Guardian

Az Amnesty International és a Torontói Egyetem Citizen Lab szakértői szerint a tunéziai Kamel Jendoubi mobilját 2019 augusztusában támadhatták meg. Erre néhány héttel azt követően került sor, hogy az általa vezetett szakértői testület több, Szaúd-Arábiára kedvezőtlen észrevételt tett. Ennek egyik legsúlyosabb megállapítása az volt, hogy a Rijád által vezetett koalíció a jemeni háborúban „súlyosan megsértette a nemzetközi humanitárius jogot”, ami „háborús bűncselekményekért való büntetőjogi felelősségre vonáshoz” vezethet. Jendoubi mobiltelefonszáma egyébként szerepel abban az adatbázisban, amely már korábban is kiszivárgott. Ezen olyan személyek vannak, akiket a kiberfegyvert gyártó izraeli NSO Group megfigyelési célpontként választott ki. 

Az adatok arra utalnak, hogy a nyomozó telefonját Szaúd-Arábia törhette fel. A velük való együttműködést egyébként az idei év elején megszüntették, mondván, hogy visszaéltek a szoftverrel. Az NSO szóvivője a konkrét ügyben azt mondta, „Kamel Jendoubi nem volt célpontja egyik jelenlegi ügyfelünknek sem”.

Érdekesség, de a háborús bűnöket kivizsgáló ENSZ-csoport munkája idén októberben váratlanul véget ért, miután az Emberi Jogi Tanács tagjai a vizsgálat megszüntetéséről szavaztak. Az ügyet közelről ismerő politikai és diplomáciai szakértőkre hivatkozva a Guardian még december elején azt írta, hogy Szaúd-Arábia komoly nyomást gyakorolt az ENSZ-vizsgálat leállítása érdekében. 

Jendoubi maga nem lepődött meg, hogy célpont lett. Úgy vélekedett, mindez egy latorállam akciója volt. (Ezt azokra az országokra használják, melyek Washington szerint támogatják a terrorizmust - a szerk.)   

- fogalmazott.

Hozzátette, nem gondolja, hogy a célbavett telefon miatt veszélybe került volna a munkája, mert egy másik készüléket használt vizsgálatai elvégzéséhez. 

A szakértők szerint a törvényszéki elemzés azt mutatta, hogy az NSO egyik ügyfele megpróbálta feltörni a készüléket. Arra azonban nem volt egyértelmű bizonyíték, hogy a mobilt sikeresen feltörték vagy adatokat szivárogtattak ki.