uzsorás;

2022-01-11 22:00:00

Fellélegezhetnek az uzsorás adósai

Az elítélt férfi eddig a börtönből is próbálta behajtani követeléseit, de ennek most vége.

Elítélése után több mint tíz évvel is igyekszik behajtani bűncselekményekből származó követeléseit egy ormánsági uzsorás. Ennek mostantól vége, egy iránymutató verdiktnek köszönhetően.

A siklósnagyfalui Gy. L.-t a bíróság 2011-ben jogerősen 8 év 10 hónap börtönre ítélte zsarolás, csalás, magánokirat-hamisítás és jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt. A férfi akkor már tíz éve adott kölcsönöket a megszorult, állástalan, ormánsági embereknek, s ha az adósok nem tudták visszafizetni néhány tízezer forintnyi tartozásukat és a rárakodó uzsorakamatot, akkor Gy. L. követelése pár év alatt akár milliósra hízott. A fizetésképtelen adósok gyakran elvesztették szegényes portájukat, s amikor 2008-ban eljárás indult Gy. L. ellen, akkor már nyolc ingatlan volt az uzsorás nevén. Az ítélet eleinte megnyugtatta az adósokat, ám ez nem tartott sokáig, mert az uzsorás – jogerős végrehajtási végzéssel a kezében – még a börtönből is követelte „a pénzét”. Erre az adott számára lehetőséget, hogy Kúriának volt egy állásfoglalása, ami szerint a jogerős végrehajtások ellen nem indulhat újabb per.

Így az elmúlt években Gy. L. újra és újra megpróbálta behajtani követeléseit szegény sorú, ügyvédre költeni nem tudó adósain, akik közül néhányan az alsószentmártoni Szent Márton Caritas Alapítvány jogsegélyszolgálatától kértek segítséget. Az alapítvány többször is elérte, hogy a végrehajtást felfüggesszék, de az adósok továbbra sem szabadulhattak meg tartozásaiktól, s emiatt szinte állandó feszültségben éltek. 2021-ben aztán a Kúria – részben a hasonló ügyek tapasztalatai alapján – hozott egy határozatot, ami kimondta, hogy bizonyos esetekben mégis támadhatók a jogerős végrehajtások. Ennek hatására tavaly októberben a Baranya Megyei Főügyészség polgári perben megtámadott egy jogerős végrehajtást, amivel Gy. L. százezreket követelt a 2011-es büntetőeljárás egyik sértettjétől, egy nincstelen asszonytól. Az ügyészség azért lépett a sértett helyett, mert az asszony szellemi képességei miatt nem lett volna képes elindítani az eljárást. Az ügyészség azzal indokolta keresetét, hogy a végrehajtás egy bűncselekmény révén kierőszakolt tartozásra épül, ezért kérték a követelés megszüntetését. A siklósi bíróság hétfőn hozott ítélete az ügyészségnek adott igazat, és a követelés megszüntetéséről döntött. Mivel ezt Gy. L. és ügyvédje is elfogadta, az ítélet jogerőssé vált.

A siklósi verdikt – az ügyészség szerint – irányadó ítélet, így azok, akik sértettjei voltak az ormánsági uzsorás 2011-es perének, a bírósághoz fordulva lenullázhatják Gy. L. felé fennálló tartozásukat. A Szent Márton Alapítvány a következő hetekben felkutatja az ilyen adósokat, megírja helyettük beadványukat és gondoskodik számukra ügyvédről. A végrehajtástól félő sértettek száma – az alapítvány jogásza szerint – meghaladj a tízet. Az adósok eddig – tartva az uzsorástól és nem bízva a jogi megoldásban – gyakran nem is kértek jogi segítséget, ám ők, a mostani ítélet hatására – remélhetőleg – visszanyerik bátorságukat, és a bíróságon megszabadulnak évtizedes, törvénytelen adósságuktól.