korrupció;felmérés;Republikon Intézet;pártszimpátia;

Még az ellenzéki szavazóknak sem a korrupció a legfontosabb probléma

A kormánypárti szavazók viszont nem utasítják vissza a feltételezést, hogy a Fidesz állampártként működik.

Legfrissebb felmérésében a Republikon Intézet azt vizsgálta, párthovatartozás alapján hogyan ítélik meg az emberek a korrupció kérdését. A Fidesz-KDNP kormányzásával szemben a korrupció az egyik leggyakrabban felmerülő kritika, a miniszterelnök közvetlen környezetéhez köthető látványos vagyonfelhalmozás ellenére azonban a kormánypártok támogatottsága stabilnak mutatkozik a 2015-ös menekültválság óta. Ennek magyarázata az lehet, hogy a magyarokat már egyszerűen már nem háborítja fel annyira a korrupció, mint az 1990-es években. 

További lehetséges ok, hogy a korrupció nem csupán a kormányzó

politikusokat, de az egész politikai osztály megítélését negatívan befolyásolja. Egyúttal azt is  elképzelhetőnek tartják, hogy a magyarok egy része hajlamos nem tudomást venni a korrupcióról, ha abban a hozzá szorosan kötődő politikus, vagy politikai párt érintett.  

Az eredmények szerint amíg a kormánypárti szavazók csupán 2 százaléka jelölte meg a korrupciót, mint a legsúlyosabb problémát Magyarországon, addig a közös ellenzék szavazói esetében ez az arány 17 százalék, amely az alacsony fizetések és a magas megélhetési költségek után csak a harmadik leggyakrabban említett probléma. 

Noha a kormánypárti, ellenzéki és a bizonytalan szavazók eltérő súlyú problémának ítélték meg  a korrupciót, abban szinte mind egyetértenek, hogy a korrupciónál vannak „jóval nagyobb” problémák Magyarországon. Mindhárom csoport véleménye ebben a tekintetben a semleges és az

egyetértő álláspont között helyezkedik el. Pártszimpátia alapján azonban már élesebb különbség a korrupció következményeiről. A véleményének átlagát tekintve az ellenzéki szavazók teljes mértékben egyetértenek azzal, hogy a korrupció mértéke már akkora, ami a gazdaság fejlődését hátráltatja. A bizonytalanok ezzel a megállapítással inkább egyetértenek, a Fidesz-KDNP szavazók azonban inkább nem értenek vele egyet. 

További meglepő eredmény, hogy a Fidesz támogatói nem utasítják vissza azt a megállapítást, hogy Orbán Viktor pártja kvázi állampártként működik. A bizonytalanok ebben a tekintetben is az ellenzéki szavazókéhoz hasonló állásponton vannak, mindkét csoport egyetért a Fidesz állampárti működésével. De a  Fidesz szavazói nem utasítják el markánsan azt sem, hogy nem Orbán Viktor, csupán környezete korrupt.

A korrupcióval kapcsolatos felelősségrevonás vizsgálatakor pedig kiderült, ebben a tekintetben közelebb áll a bizonytalanok, valamint az egyes politikai táborok támogatóinak a véleménye, noha az „elmúlt évek haszonélvezőinek” elszámoltatásának kapcsán visszafogottabb a Fidesz-KDNP listára szavazók véleménye, de még így is inkább egyetértenek a korrupt vállalkozók felelősségre vonásával.

Mint lapunk is beszámolt róla, az Orbán-kormány szép csendben kitolta a korrupció felszámolását célzó kötelezettségvállalásainak a teljesítési határidejét.