csődeljárás;végrehajtó;

2022-01-20 06:35:00

Varázslat: Képtelen bukni egy budapesti végrehajtó cége

Hogyan mehet csődbe egy több milliárdos szerződésállománnyal rendelkező cég? S hogyan kaphat megbízást egy büntetőperben érintett vállalkozás? Van, akinek ez is sikerül.

Az adósságok rendezését, a fizetőképesség helyreállítását célzó programokkal kapcsolatos egyezségi tárgyalásra invitálták a csődeljárás alatt álló T.O.M. Controll 2001 Vagyonvédelmi és Szolgáltató Zrt. hitelezőit. Az egyeztetést eredetileg csütörtökre hirdettek meg a cég III. kerületi székhelyére. Mindez azért különös, mert az említett vállalkozás több milliárd forint értékű szerződésállománnyal rendelkezett. A takarításra, vagyonvédelemre kötött kontraktusokat jellemzően több évre kötötték, de akad közöttük olyan is, amely egyenesen 2070-ig szól.

A megbízók között megtaláljuk többek között a Magyar Állami Operaházat, az Iparművészeti Múzeumot, a Pécsi Tudományegyetemet, a balassagyarmati Kenessey Albert kórházat, a Budapesti Gazdasági Egyetemet, az Erzsébetvárosi Ingatlangazdálkodási Zrt-t, a MÁV Startot, az Országos Vérellátó Szolgálatot és az Oktatási Hivatalt – amely a céggel őriztette a 2016-os érettségi-feladatlapokat - valamint több fővárosi önkormányzati társaságot is. A Fővárosi Csatornázási Művek 2019-ben 3 évre szerződött a céggel telephelyeinek takarítására. A társaság évi 282 millióért vállalta a munkát. A Budapesti Temetkezési Intézet 2014-ben határozatlan időre bízta meg a céget a fővárosi temetők takarításával havi nettó 5,3 millió forintért. Két év múlva 2070-re módosították a szerződés határidejét. A következő évben pedig havi nettó 6,6 millióra emelték a szolgáltatás díját. Ez 2070-ig 4,5 milliárdot hozna a T.O.M Controll konyhájára.

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. komplex üzemeltetéssel bízta meg a céget 2018-ban. A 2022 őszén lejáró kontraktus 8,9 milliárdról szólt. A cég visszatérő üzleti partnere a BKV-nak. 2016-ban és 2020-ban is tőlük rendelte meg a közlekedési társaság az irodaházak és telephelyek teljes körű vagyonvédelmét előbb 14,1, majd 3,5 milliárdért. Mindkét kontraktus 4 évre szólt.

Tavaly azonban az FKF és a BKV is módosította a szerződését, miután a T.O.M Controll helyére az O.M.T Controll Hungária Zrt. lépett. A két vállalkozás nem csupán a nevében hasonló: ugyanaz a székhelyük, a fő tevékenységük és a vezérigazgatók is váltogatják egymást. Holott az O.T.M 2016-os létrehozásának oka hivatalosan „ a takarítási tevékenység elkülönítése” lett volna, de a pályázatokon ezután is rendre a T.O.M Controll indult. Ugyanezt a játékot korábban a TOM Clear és a MOT Controll Zrt-kel is előadták.

Ezúttal azonban volt egy plusz csavar: a T.O.M Controll nyilvános céges adataiban két büntetőjogi bejegyzés is szerepel a Fővárosi Főügyészség Kiemelt és Gazdasági ügyek Osztályától 2015-ből és 2018-ból. A csődeljárás 2021 júliusában indult el. Ezt követően módosította a szerződéseket a Fővárosi Közterület-fenntartó és a BKV. A fővárosi tulajdonú Budapest Közművek, mint a BTI és az FKF jogutódja, mindössze annyit válaszolt a Népszava kérdéseire, hogy a közbeszerzési eljárások eredményeként kötött vállalkozási szerződéseket a jogszabályoknak megfelelően többször módosították, ezek jelenleg is hatályban vannak. A BKV pedig azt közölte, hogy a szerződéskötés idején a T.O.M. Controll 2001 Zrt. még nem állt csődeljárás alatt és nem állt fenn egyéb, a közbeszerzési törvény által meghatározott kizáró ok sem. Tavaly a cég maga kért fizetésképtelenségi eljárást, amelynek során a BKV-val, illetve más fővárosi társaságokkal is fennálló szerződéseit átruházta az O.M.T. Controll Hungária Zrt.-re. A közbeszerzési törvény ezt lehetővé teszi, ezért a BKV tudomásul vette a jogutódlást. Az O.M.T azóta is szerződésszerűen teljesít. Üzleti partnereiket egyébként folyamatosan monitorozzák, sőt vállalatbiztonsági ellenőrzést végeznek. Ha a partnernél jogszerűtlenséget észlelnek, megteszik a szükséges lépéseket. Úgy tűnik, az ügyészségi bejegyzés elkerülte a figyelmüket.

A NAV 2015 júniusában nagyszabású akciójához kapcsolódó nyomozás eredményeként a Fővárosi Főügyészség 2018 márciusában 40 személy - főként cégvezetők és strómanok - ellen emelt vádat, csaknem 3 milliárd forint értékben elkövetett költségvetési csalás miatt. A vádirat szerint a hatalmas összegű csalás mögött egy ötfős, két személy által irányított bűnbanda állt, akik 2013 és 2015 között strómanok vezette, munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó fiktív céghálót hoztak létre. Szolgáltatásaikat 19 vagyonvédelmi társaság vette igénybe, akik papíron a fiktív cégekhez jelentették be munkavállalóikat, majd színlelt szerződésekkel ugyanezeket az alkalmazottakat „kölcsönözték ki", maguknak, elkerülve az adóbefizetést - igaz, a vagyonőröket papíron foglalkoztató cégek sem fizettek adót. Az ügyben sáros cégvezetők a jogtalanul szerzett haszon bizonyos százalékát aztán visszacsorgatták a munkaerő-kölcsönző hálózat vezetőinek.

A Fővárosi Törvényszék a Népszava kérdésére azt válaszolta, hogy a 2.B.236/2018. számon folyamatban lévő büntetőügyben a tanács összetételben történt változás miatt a tárgyalást meg kell ismételni. A következő, 2022. február 4-i tárgyalási napon a vádlottak meghallgatása várható. A Fővárosi Főügyészség, illetve a Fővárosi Törvényszék nem nevezte meg a T.O.M Controllt. A bűnszervezetet feldobó, később elítélt férfi korábban ugyanakkor azt mondta korábban az Átlátszónak, hogy a T.O.M. Controllt is magában foglaló, bűnszervezetre hasonlító cégháló magasan van beágyazva, az adóhatóság és a rendőrség egyes emberei is segítik a fennmaradásukat, természetesen pénzért cserébe.

A T.O.M. betűkből keveredő nevű cégek vezérigazgatói és tulajdonosai között két állandó személyre bukkanhatunk: akik vélhetőleg testvérek, lévén édesanyjuk neve ugyanaz. Egyikőjük T.O.M cégek körül bábáskodás mellett önálló végrehajtó. (A XIII. kerületi Szegedi úton közös irodát visz egy másik végrehajtóval. Az iroda korábbi, Maglódi úti címén a fentebb említett cégek is megfordultak.)

A céget megkerestük, de perrel fenyegetésen kívül érdemi információt nem közöltek.