Fidesz;ellenzék;pátpreferenciák;Idea Intézet;

Szép csendben nő a Fidesz támogatottsága

A friss számok szerint az ellenzék nem tudja azt a képet sugározni magáról az utóbbi időkben , mint amit az előválasztás idején.

A Fidesz hónapról hónapra, igaz nem látványosan, de szisztematikusan erősíti támogatottságát. Ennek eredménye, hogy a kampány kezdetekor a kormányzópárt minden vizsgált választói csoportban előnyre, de nem behozhatatlan előnyre tett szert az egységesen induló ellenzék előtt - derül ki az Idea Intézet közvéleménykutatásából, amelyet 2022. január 4. és január 14. között készítettek.   

2022 januárjának első időszakában a Fidesz-KDNP listája két százalékponttal vezet a hat együttműködő ellenzéki párt közös listájával szemben a teljes népességre vetített adatok szerint, az ellenzék támogatottsága ugyanis decemberhez képest 1 százalékponttal csökkent, míg a kormánypárt 1 százalékponttal növekedett. Az előválasztás, tehát 2021 októberéhez képest a Fidesz esetében mindössze 1 százalékpontos emelkedésről, az ellenzék vonatkozásában viszont 2-3 százalékpontos, azaz hibahatáron lévő csökkenésről beszélhetünk. A választáson legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók rétegében az előbbinél nagyobb, de szintén hibahatáron belüli mozgások zajlottak. Míg az előző mérés esetében a Fidesz-KDNP mindössze 1 százalékponttal vezetett az ellenzék előtt, az olló január elején újra nyitottabbá vált, mert a kormánypárt előnye immár 4 százalékpont. Ez a változás úgy következett be, hogy a Fidesz-KDNP-lista támogatottsága 1 százalékponttal növekedett, miközben az ellenzéki listáé 2 százalékponttal csökkent.  

A Fidesz-KDNP választottsága az előző hónaphoz képest 2 százalékponttal növekedett, így jelenleg 37 százalékos. Ez a legmagasabb arány a 2020-as koronavírus-járvány kitörése óta. A biztos szavazó pártot választók esetében a Fidesz-KDNP támogatottsága hibahatáron belül, 1 százalékponttal növekedett. Az ellenzéki pártok közül a Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom támogatottsága 11 százalék, illetve 6 százalék, az MSZP 1 százalékponttal növekedett (4 százalék), míg a többi párté változatlan. A Jobbik 8, a Párbeszéd 2, míg az LMP 1 százalékon áll.

Az Idea Intézet szerint összességében az állapítható meg a számokból, hogy a Fidesz az előválasztást követően erőre kapott és folyamatosan, hónapról-hónapra egyre több szavazót gyűjtött. Ugyanakkor kis mozgásokról beszélünk, ám ezek jelentősek lehetnek a választások végkimenete szempontjából. Arra is utalnak az adatok, hogy az ellenzék még nem talált vissza a 2021. októberi önmagához, amikor is az előválasztást követően erősnek, határozottnak és cselekvőnek tűnt a választók szemében.