illegális bevándorlás;Magyarország;Orbán Viktor;kampány;

2022-01-24 07:49:33

Magyarország mondott egy számot, az EU-s ügynökség elosztotta kettővel

A déli határ túloldalán veszteglő illegális bevándorlók fontos szereplők lettek a magyarországi választási kampányban, de messze nincsenek annyian, mint azt a hivatalos statisztika állítja – írja a magyarországi menekülthelyzetről szóló hosszú riportjában az AP amerikai hírügynökség. Mindenesetre a nacionalista Orbán Viktor azt reméli, hogy a téma nyerő tényezőnek bizonyul majd az urnáknál. Kőkeményen bevándorlás ellenes vonalat visz, előszeretettel tálalja úgy, hogy a szerb határon összegyűlt tömeg bejuthat az országba, ily módon igyekszik mozgósítani konzervatív szavazóbázisát, az előrejelzések szerint azonban ezúttal nem lesz könnyű dolga. 

Pár napja a magyar miniszterelnök azt fejtegette, hogy a migráció elsöpréssel fenyegeti a földrész keresztény kultúráját, és hogy az illegális jövevények a felelősek az olyan fertőzésekért, mint a Covid–19. És mivel közelednek a választások, azt hangoztatja, hogy a nyomás ezúttal nagyobb, mint a 2015-ös válság idején. Csak éppen a szerb és az EU-s határvédelmi adatok azt igazolják, hogy sokkal kevesebben próbálnak meg átjutni a határzáron, mint ahogyan azt Orbán Viktor hirdeti. 

Ráadásul sokan többször is nekifutnak, ha előtte nem sikerült nekik, így a tényleges szám sokkal kisebb. A szerb menekültügyi hatóság nem egészen 4300 illegális bevándorlót tart nyilván a táborokban, mintegy ezren a szabad ég alatt várnak a jó szerencséjükre. Magyarországon továbbra is dívik az azonnali kiutasítás, tehát hogy az ilyenkor előírt vizsgálat nélkül rövid úton visszaküldik a határon a feltartóztatott embereket, noha az Európai Bíróság a nemzetközi jog megsértésének nyilvánította ezt a gyakorlatot. Az AP egy húszéves Hikmad Szerat néven bemutatkozó afgán férfival beszélt, aki elmesélte, hogy 15 hónapja vesztegel Szerbiában, és már azt sem tudja, hányszor → bevallása szerint körülbelül százszor – próbálkozott határátlépéssel, de mindegyik alkalommal visszaküldték a szerb oldalra.

Sok visszakényszerített illegális bevándorló rendőri erőszakról számol be, magyar, horvát, illetve román részről. Ideértendő, hogy elveszik, illetve összetörik a telefonjukat, órákon át ülniük, illetve térdelniük kell a hóban, és ütlegekből is kijut nekik. Természetesen az ilyen állításokat nehéz ellenőrizni, ám a Szabadkán működő menekültközpont igazgatója, Nemanja Matejic szerint 2019-ben 150 olyan esetet számoltak össze, amelyben menekültek törött végtagokkal tértek vissza. A román országos rendőr-főkapitányság nem válaszolt az AP-nek az ügyben feltett kérdéseire, a magyar viszont igen, azt állítva, határozottan elutasítja azokat a feltevéseket, amelyek szerint Magyarországon a migránsokat bántalmazzák.

Orbán Viktor eközben azt is követeli, hogy az Európai Unió térítse meg a határvé delemre fordított költségek – számításai szerint hat év alatt 590 milliárd forint – felét, és azzal fenyegetőzik, hogy folyosót nyit a migránsok előtt nyugati országok, Ausztria, Németország és Svédország felé.