lapszemle;

2022-01-24 10:55:32

Szabad szemmel: Orbán megy Putyinhoz, az EU-ban bekapcsoltak a vészcsengők

The Guardian

A hétfői uniós külügyminiszteri értekezlet előtt bekapcsolta a vészcsengőket, hogy az Orbán Viktor jövő kedden Moszkvába utazik a paksi atomerőmű bővítéséről, a koronavírus elleni orosz vakcina, a Szputnyik V magyarországi gyártásáról, valamint a gázszállításokról tárgyalni Vlagyimir Putyinnal. Ily módon ugyanis a magyar kormány kilóg a sorból, de áll ez a német diplomácia vezetőjére is, aki szerint ki kell venni a lehetséges szankciók sorából, hogy Oroszországot zárják ki a SWIFT-ből, a bankok nemzetközi elszámolási rendszeréből. Lengyelország és a balti köztársaságok szerint viszont egyetlen használható eszközt sem szabad sutba dobni.

Egy név nélkül nyilatkozó magas rangú tisztségviselő azonban úgy látja, hogy az egység még látványosabb lesz, mint 8 éve, amikor először hoztak átfogó megtorló intézkedéseket Oroszország ellen a Krím megszállása miatt. Ennek az oka, hogy minden kormány pontosan látja az Ukrajnát érő újabb orosz agresszió miatt egybevágnak az európai és a nemzeti érdekek.

Uniós illetékesek azt mondják, ha Moszkva elindítja a hadjáratot Ukrajna ellen, napokon belül meglesz a döntés a retorziókról. A lehetséges büntetőintézkedések sorában a SWIFT-en kívül ott van, hogy megtiltsák az fejlett echnológia eladását az oroszoknak, beutazási tilalmakat rendelnek el, és befagyasztják orosz állami tisztségviselők, illetve oligarchák nyugaton lévő vagyonát.

Der Standard 

Ausztriában a korrupció és a járvány miatt megingott a bizalom a politikai rendszer iránt, ezért a demokráciának 10 emlékeztető oltásra lenne szüksége – írja az osztrák lap, amelynek publicistája, Hans Rauscher úgy véli, hogy a jogállamot, a politikai kultúrát több súlyos betegség is megtámadta, ezt bizonyítja, hogy egy nemrégiben végzett közvélemény-kutatás szerint az osztrákok 58 százaléka úgy véli, hogy csak kevéssé vagy egyáltalán nem működik a jelenlegi politikai modell, 90 százalékuk a  korrupciót tekinti fő problémának, 64 százaléknyian azt sürgetik, hogy legyenek átláthatóbbak a kormányzati intézkedések mozgatórugói. A javasolt ellenszer, különös tekintettel a koronavírus-járvány elleni lépések ügyében tapasztalható kétségekre, valamint a közelmúlt botrányaira az Osztrák Néppárt (ÖVP) háza táján:

1. Meg kell erősíteni a jogállamot, mert a politika igencsak rátenyerelt az igazságszolgáltatásra, valamint a biztonsági apparátusra.

2. Törvényhozóként és ellenőrző szervként is nagyobb szerephez kell juttatni a parlamentet

3. Átlátható módon kell kiírni a pályázatokat a közszférában, illetve az állami vállalatoknál a posztok betöltésére és a megrendelésekre.

4. Véget kell vetni a „főtitkárok” és a politikai kinevezettekből álló miniszteri kabinetek uralmának, a tárcáknál, újból helyzetbe kell hozni a köztisztviselőket.

5. Új kiválasztási rendszert kell meghonosítani a politikában, de ehhez leginkább a pártoknak kell megtalálniuk a megfelelő megoldást, hogy ne szemfényvesztők kerüljenek hatalomra.

6. Amennyire csak lehetséges, helyre kell állítani a politika tekintélyét. Ha egy tisztségviselő nem tesz eleget a bírósági döntésnek, akkor veszítse el állását

7. Meg kell reformálni a pártfinanszírozást, mert a korrupció nem csupán egyesek személyes meggazdagodási vágyából fakad, összefügg azzal is, hogy a politikai erők pénzhez akarnak jutni hatalmuk bebiztosításához

8. Új törvények kellenek az átláthatóság érdekében, a korrupció visszaszorítására. Idetartozik, hogy közbeszerzésekben ne vehessenek részt offshore céget és tanácsadók. Aki pedig egyszer már megégette az ujját, az ne vehessen részt ilyen eljárásban.

9. Új jogszabályokkal kell gondoskodni arról, hogy a sajtó és a közvélemény gyorsan és bürokráciamentesen tájékoztatást kaphasson közügyekben, ne lehessen hivatali, illetve üzleti titok mögé bújni, főként a közbeszerzéseknél.

10. Védelmet kell nyújtani a minőségi újságírásnak, amikor a hatalom ellenőrzi a sajtóban megjelenő tartalmakat, állami hirdetésekkel kézből eteti a médiát és az álhírek kora köszöntött be.

Financial Times

A brit demokráciát ingatják meg azok a miniszterek, akik felszámolással fenyegetik a BBC-t, mert közszolgálati csatornára minden eddiginél nagyobb szükség van, amikor ennyire sokféle lett a média. Ezt fejti ki kommentárjában a lap fő gazdasági elemzője, a brit birodalmi renddel kitüntetett Martin Wolf kiábrándítónak nevezi, hogy Boris Johnson miniszterelnök és munkatársai a BBC-n akarják elverni a port, miközben saját maguk hozták a fejükre a bajt, hiszen a szigetország legtekintélyesebb intézményéről van szó, ám annak végét jelentené, ha öt év múlva eltörölnék az előfizetési díjat, ahogyan azt a kulturális tárca vezetője javasolja. Igaz, hogy a kormány fellázadt a terv ellen, ám az így is nagy károkat tud okozni.

Martin Wolf azt írja, nincs igazuk azoknak, akik szerint a hírversenyben megrendült a közszolgálati média helyzete, merthogy változatlanul három nagy előnnyel szolgál: megbízható információforrás, képes számon kérni a hatalmon lévőket, és kulturális értékek tárháza. Mindezt akkor nyújtja, amikor özönlenek az álhírek.

A BBC brit földön messze a legnagyobb tömegeket éri el, a digitális sajtót is beleértve, és élvezi a  köz bizalmát is, márpedig megbízható információ nélkül óhatatlanul zátonyra fut a demokrácia. A hírek készítéséhez képzettség és tapasztalat kell, az pedig nem megy olyan intézmények nélkül, amelyeknek nincs megfelelő előéletük és szilárd értékrendjük.

Ezt a toryknak is meg kell érteniük, bár közülük sokan fájlalják, hogy a közrádió és televízió elfogult. Hát, ha azt nézzük, hogy egyenlő műsoridőt adott a Brexit híveinek és ellenfeleinek, utóbbiak teljesen képtelen érveinek, akkor ez végzetesnek bizonyult. A néhai amerikai szenátor, Daniel Patrick Moynihan mondta, hogy mindenkinek lehet saját véleménye, ám senkinek sincs joga különbejáratú tényekre.

A BBC segített abban, hogy a tényeken alapuljon a vita, amely minden eddiginél jobban megosztotta a nemzetet. Létezése ugyanakkor igencsak megnehezíti, hogy politikusok manipulálják a valóságot. És minél inkább polarizálódik az ország, annál inkább kulcsfontosságú ez a szerep. Ennélfogva meg kell tartani független forrásból finanszírozott közadóként, minden politikai befolyásolástól mentesen. Azokat az értékeket kell megjelenítenie, amiket jó egy évszázada követ, és amikért csodálják az egész világon.

Mert ahogy az alsóház jelentése megfogalmazta: alapvető fegyver a félretájékoztatás ellen a közösségi média korában. Pontos, megbízható híreket sugároz, és ez minden eddiginél fontosabb, amikor a megosztottság, az összeesküvés elméletek és a hazugságok korát éljük.