Európai Parlament;demokrácia;jelentés;Fudan;Pegasus;

2022-01-25 21:04:36

Megszavazták az EP-jelentéstervezetet, ami elítéli Orbánékat a Pegasus jogellenes használata és a Fudan miatt

Ártó szándékú hatalmak szekértolóját látják a kormányban.

Nagy többséggel fogadta el az Európai Parlament illetékes különbizottsága az EU demokratikus folyamataiba való külföldi beavatkozásokról és félretájékoztatásról szóló terjedelmes jelentést, amely több helyütt is megnevezi Magyarországot, mint az ártó szándékú külső hatalmak érdekeinek szekértolóját.

A 25 igen, nyolc nem és egy tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás bírálja a kormányt, amiért száműzte a CEU-t, és helyette létre akarja hozni a kínai Fudan egyetem budapesti campusát, amely a kínai befolyásolási kísérletek egyik bástyája lehet. A képviselők kritizálják, hogy a magyar hatóságok jogellenesen használták a Pegasus kémszoftvert, hamis információkat terjesztenek és védelmezik a régióban az orosz, illetve kínai geopolitikai érdekeket.

A jelentés a külföldi beavatkozással foglalkozó különbizottság másfél éves munkáját összegzi, és ajánlásokat tesz a tagállami és uniós döntéshozóknak. Javasolja többek között, hogy az EU építsen ki robusztus szankciórendszert a félretájékoztatás ellen.