Oroszország;USA;elnök;Ukrajna;hadsereg;

Itt a bejelentés, Joe Biden a közeljövőben amerikai katonákat küld a kelet-európai NATO-tagországokba

A Pentagon szóvivőjének e heti közlése szerint 8500 amerikai katonát helyeztek fokozott készültségbe.

A közeljövőben amerikai katonákat küldök a kelet-európai NATO-tagországokba – jelentette be Joe Biden amerikai elnök egy pénteki sajtótájékoztatóján. Bár a CNN szerint ezzel új fázisba lép, hogyan reagál az Egyesült Államok az orosz-ukrán konfliktusra, az amerikai elnök részleteket nem árult el a döntésről, egy újságírói kérdésre csak annyit mondott, nincsenek naprakész információi a helyzetről.

A Pentagon e heti közlése szerint 8500 olyan amerikai katonát helyeztek fokozott készültségbe, akiket kelet-európai misszióra küldhetnek. Harci egységek mellett bevetnének orvosi és logisztikai alakulatokat is.

Ukrán védelmi és biztonsági források szerint a Kreml már 127 ezer katonát vezényelt orosz-ukrán határ az orosz oldalára.

Joe Biden kijelentése előtt nem sokkal Mark Milley, a vezerkari főnökök egyesített bizottságának az elnöke amerikai vezérkari főnök arra figyelmeztetett, egy Ukrajna elleni orosz támadás „szörnyűséges”  következményekkel és „jelentős” számú halálos áldozattal járna. A tábornok felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy válassza ehelyett inkább a diplomáciai utat.

Két napja a CNN szivárogtatta ki, hogy az Ukrajnát érő orosz fenyegetés ellenlépéseként az Egyesült Államok a NATO harci egységeinek a befogadásáról tárgyal három NATO-szövetséges kelet-európai országgal, Bulgáriával, Romániával és Magyarországgal. A tárgyalások tényét pénteken Szijjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is megerősítette, hozzáfűzve, kizárólag a higgadt, nyugodt, az egymás iránti tiszteleten alapuló párbeszéd vezethet megoldásra. A tárcavezető „álhírnek” nevezte, ami a CNN cikkében szerepelt, vagyis hogy a három országba 1000-1000 fős NATO-kontingenst vezényelhetnek.