belváros;V. kerület;ingatlanok;

2022-01-31 09:58:37

Félmilliárdért vett belvárosi irodákat Budapesten egy tinédzser

Városházi számítások szerint 1,6 milliárdot ér az az ingatlancsomag, amit 850 millióért adott el a fideszes vezetésű V. kerület. Az egyik vevő 19 éves.

Egy visszatérő vásárlónak számító ügyvéd, egy fuvarozó és egy 19 éves dunaharaszti vállalkozó halászta el a fideszes vezetésű V. kerület eladásra kínált, értékes, belvárosi ingatlanjainak többségét a főváros elől – tudta meg a Népszava.

Mint emlékezetes, esélyt sem adott az V. kerület a fővárosi önkormányzatnak, hogy élhessen elővásárlási jogával a tavaly októberben meghirdetett és januárban már el is adott 1 milliárd forint összértékű ingatlanok esetében. A főváros az árazást is kifogásolta. Így a Fővárosi Közgyűlés a múlt héten úgy döntött: a dobra vert lakások, irodák, raktárak piaci illetve értékesítési ára közötti feltűnő aránytalanság miatt az önkormányzat – korlátozott pénzügyi lehetőségei ellenére is – megpróbál élni elővásárlási jogával és megvesz a csomagból nyolc, összesen 850 millió forintért dobra vert ingatlant.

Ez a nyolc ingatlan – értesült lapunk – a városházi számítások szerint nem 850 milliót ér, hanem majd dupla annyit, mintegy 1,6 milliárdot. A Karácsony Gergely főpolgármester vezette városháza a remélt több száz milliós – most éppen magánzsebeket gazdagító – hasznot a fővárosi önkormányzati lakások felújítására fordítaná.

A fővárosi Fidesz-frakció azt állította, hogy az ingatlanok tulajdoni lapjára már be is jegyezték az új tulajdonosokat, így tőlük már csak perrel vehetőek vissza az ingatlanok. A Népszava utánanézett és valóban: a három ingatlancsomagból kettőnél már megjelentek a bejegyzések, bár korántsem biztos, hogy ők is maradnak a tulajdonosok. Az ilyen ügyletek után ugyanis gyakorta tovább pörögnek az ingatlanok. 

A vállalkozásnak nem megy rosszul, hiszen 2019-ben és 2020-ban is 335 milliós forgalmat ért el, de azért így is különös, miért épp egy 560 négyzetméteres, V. Kerületi, Aulich utcai irodára van szükségük. Az irodához kapcsolódó, azzal együtt eladott négy másik ingatlan a Báthory utcában van: egy volt bank 442 négyzetméteres páncélterme, két kisebb iroda továbbá egy egyéb helyiség. A fővárosi vagyonkezelő értékbecslése szerint az ajánlott és a piaci ár közötti különbség különösen az Aulich utcai iroda esetében szembetűnő: 587 ezret fizettek egy négyzetméterért, miközben a környéken az 1,1 millió forint a jellemző, de a hirdetések között akad 1,5 milliós tarifa is. Az önkormányzat ennek ellenére nagyon gyorsan rábólinthatott az ajánlatra, hiszen a tulajdoni lapra már december 21-én bejegyezték új tulajdonosként a takarítókat, miközben az V. kerület által megbízott ügyvédi iroda utolsó e tárgyban a fővárosnak írt levele január 13-i keltezésű.

Hasonló volt a menetrend a fenti csomaggal együtt dobra vert három másik ingatlan, a Semmelweis utcai 201 négyzetméteres iroda és az egyben eladott két Arany János utcai ingatlan esetében is. A Semmelweis utcaiért egy székesfehérvári fuvarozó cég ajánlott 117,6 milliót a főváros által becsült 225 millió helyett, de az új tulajdonos még nem jelent meg a tulajdoni lapon.

A 375 négyzetméteres Arany János utcai földszinti iroda és az alatta lévő 142 négyzetméteres raktár október eleji pályázatáról – amit a Mai Belváros című lapban és az önkormányzat honlapján hirdettek meg – szintén csak novemberben értesítették a fővárost. Az ingatlanokról január 13-i az utolsó fővárosnak küldött ügyvédi levél, miközben az új tulajdonost egy nappal korábban bejegyezték. A szemfüles vásárló ebben az esetben az Aranygold 18 Kft., amely négyzetméterenként 84,5 ezer forintért jutott hozzá a raktárhoz és négyzetméterenként 392 ezer forintért a földszinti irodához. A két ingatlanért 159 milliót fizettek. A főváros kalkulációja szerint legkevesebb 456 milliót érnek.

Így már érthető a kapkodós cégalapítás. Az Aranygold 18 Kft.-t tavaly október 11-én jegyezték be a cégbíróságon, pár nappal az ingatlanértékesítési pályázat meghirdetése után. A cég ügyvezetője és cégáttéten keresztül tulajdonosa Simala Zoltán ügyvéd, akit időnként a parlament, a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. is foglalkoztat.

Simala különféle cégek révén az V. kerületi önkormányzat visszatérő vásárlója. 2020 nyarán egy 484 négyzetméteres Dorottya utcai irodát vett meg 205 millióért az Andor 06 Kft.-n keresztül. A cég régi bérlőként 88 millió forint kedvezményt kapott, így négyzetméterenként 423 ezer forintért jutott az ingatlanhoz. A cég akkori tulajdonosa, a Simala birtokolta Gellért Globe Kft. volt, amelyhez ezidőtájt a más belvárosi ingatlanügyletekben érintett 3P Promóciós Kft. is tartozott. A 3P Kft.-ben egyébként korábban felbukkant a Matolcsy Ádám barátjaként ismert Száraz István is, akinek másik cége tavaly behúzta a Magyar Nemzeti Bank 3 milliárdos kommunikációs megatenderét. A Magyar Narancs szerint a 3P és a Gellért Globe köré szerveződő cégcsoport összesen 1487 négyzetmétert vásárolhatott meg kedvezményesen 2019-ben.

Az egymással tulajdonosi-ügyvezetői átfedésben lévő cégek mögött felsejlik a Belváros neves vendéglátós családja is Szini Béla vezetésével. Tavaly februárban a Castle Globe Kft. a Zoltán utcában vett meg két irodát 549 ezer forintos jutányos négyzetméter áron. A vételkor a cég még Simala birtokában volt, de áprilisban átvette tőle Szini Béláné egyik érdekeltsége. (Sziniék legutóbb az erzsébetvárosi Klauzál téri vásárcsarnok Gasztro Marketté, értsd bulihellyé alakításának tervével kerültek be a hírekbe, ami heves ellenállást váltott ki a kerületben élőkből.) A Zoltán utcai irodákkal azonos pályázati körben vehette meg a Városháza utcai üzlethelyiséget Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, akit korrupció gyanúja miatt letartóztattak. Ahogy azt korábban megírtuk, a helyiséget utólag csapták hozzá egy 15 ingatlanból álló csomaghoz és csak Schadl adott be vételi ajánlatot.

Örökölt trükkök

Nem a most eladott belvárosi ingatlancsomag volt az első, amikor viharos gyorsasággal lezavart pályázatokon nem osztottak lapot a fővárosnak. Karácsony Gergely főpolgármester már egy évvel ezelőtt méltatlankodott azon, hogy a belvárosi testület rendre csak megkésve értesíti a fővárost a jó áron kínált ingatlanokról. A fideszes polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter nem reagált erre, mígnem már a kormánypárti józsefvárosi polgármesterből kormányhivatali vezetővé avanzsált Sára Botond sem hunyhatott szemet a belvárosi ügyletek felett, és felszólította a kerületvezetést: hozza nyilvánosságra az értékesítési pályázatok nyerteseinek nevét, vételárat is. A folyamat ettől nem lett se átláthatóbb, se a köz számára előnyösebb.

A még Rogán Antal belvárosi polgármestersége idején bevezetett, az ellenzék által erősen vitatott és gyakorta botrányba fulladó V. kerületi ingatlanértékesítési gyakorlat mit sem változott. Így jutott a piaci árnál jóval olcsóbban tulajdonhoz tavaly Schadl György, a Magyar Végrehajtói Kamara korrupcióval gyanúsított elnöke éppúgy, mint számos kormánypárti potentát, valamint rokonaik, barátaik és üzletfeleik. Köztük Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester és a kerület ingatlanpályázatait lebonyolító Sándor Zsolt ügyvéd is. Utóbbi egy 237 négyzetméteres, freskókkal, stukkókkal díszített lakást vásárolt meg kedvezménnyel a Deák Ferenc utcában.