oktatás;támogatás;pedagógussztrájk;Egységben Magyarországért;választás 2022;

2022-01-31 16:16:45

Ötvenszázalékos béremelést ígér a pedagógusoknak az ellenzék, ha megnyerik a választást (videó)

A tervek szerint eltörlik a Kliket, megszüntetik a tankerületeket, és visszaadják az iskolák önrendelkezési jogát, a szakma szabadságát.

Az Egységben Magyarországért támogatja a mai pedagógussztrájkot, és április 3. , vagyis az országgyűlési választás után „felszabadítják” az oktatást – derült ki az összellenzék hétfői sajtótájékoztatóján. Azt, hogy a felszabadítást miként képzelik el, a részletekről az összefogott hat párt oktatáspolitikusai számoltak be.

 

Csányi Tamás jobbikos országgyűlési képviselő szerint a tanárok, a pedagógusok figyelmeztető sztrájkja történelmi, és azon az  intézményfenntartóktól érkező fenyegetések, „odafigyelések” ellenére nagyon sokan vettek részt, és biztos benne, hogy lesz folytatása is. A politikus emlékeztetett, már tavaly októberben kérték a kormányzatot a pedagógusbérek emelésére, nem léptek, s ennek a következménye a sztrájk.

Erőss Gábor, a Párbeszéd józsefvárosi alpolgármestere az új oktatási rendszer első lépései között említette a Klebelsberg Központ, a Klik, a tankerületek megszüntetését, eltörlését. Hozzátette:

Tóth Endre, a Momentum elnökségi tagja a kormányzatot egy XIX. századi iparmágnáshoz hasonlította, aki lovasrohamot vezényel a sztrájkoló munkásai közé. Legalábbis szerinte pont ilyen, ahogy a jelenlegi kormány viszonyul a munkavállalói jogokhoz. Mint mondta, az elmúlt napokban verbális lovasrohamban és kardlapozásban volt részük a pedagógusoknak:

A momentumos politikus a pedagógusok szakmai önállóságának visszaállítását, a tankönyvválasztás szabadságának visszaadását ígérte, egyben a tanterv kötöttségeinek enyhítését is. Ez azt jelentené, hogy a kerettantervek helyett választható mintatanterveket vezetnének be. 

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese az önálló oktatási minisztérium visszaállításáról beszélt, arról, hogy elfogadhatatlan, hogy egy tárca (Emmi) ne partnerként kezelje a tanárokat, a sztrájkoló munkavállalókat, hanem ellenségként.

Hohn Krisztina, az LMP frakcióvezető-helyettese szerint az elhangzottak alapján áprilistól az új kormány, új szemlélettel, új nézőpontokkal meg fogják reformálni az oktatást. Szerinte nagyon fontos, hogy csökkentsék a diákok és a tanárok leterheltségét, a pedagógusok adminisztrációs kötelezettségeit. Terveik között szerepel az iskolán belüli erőszak csökkentése, de nem börtönőrök bevetésével, hanem pedagógiai programokkal, a szociális munkások és iskolapszichológusok számának a növelésével.

A szocialista politikus szerint otthagyták, cserbenhagyták, egyedül hagyták a pedagógusokat. Ezért a szakszervezetek követelései, demonstrációi „helyesek, méltányosak és szakszerűek”. Ezért az ellenzéki összefogásban résztvevők külön-külön és együtt is kiállnak mellettük, és igazat adnak nekik. Arra, hogy a kormány miért szegte meg az ígéretét, Hiller István szerint az lehet a magyarázat, hogy a pénzügyi vezetésük rájött, amit az oktatásban eddig csináltak, rendszerszerűen rossz, amibe nem akarták beleönteni a „sok pénzt”. Leszögezte: