tanársztrájk;demonstráció;Miskolc;Pilz Olivér;

2022-02-03 19:00:00

"Megint itt vagyunk mi, lázadó tanárok” - Több százan tiltakoztak a pedagógusok méltatlan helyzete miatt Miskolcon

Hat évvel ezelőtt is innen indult el az oktatás körülményei ellen tiltakozó első vidéki pedagógus demonstráció, amihez akkor több vidéki város is csatlakozott. Most újra tüntettek, azt mondták, van miért.

“Holnap ki fog tanítani?” E felirat mögött vonult több száz demonstráló csütörtök délután Miskolcon, ahol a hat évvel ezelőtti első pedagógus tüntetésre emlékezve a résztvevők újból végigjárták a demonstráció útvonalát, a Herman Ottó Gimnázium tornacsarnokától a Földes Ferenc Gimnázium előtt lévő Hősök teréig. A kezdeti tömeg itt már félezresre duzzadt, és sokan érkeztek esernyővel, valamint biciklivel: ezek voltak a 2016-os demonstráció legfőbb emblémái.

Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom meghatározó tagja, a miskolci Herman Ottó Gimnázium matematika-fizika-biológia szakos tanára, és az intézmény közalkalmazotti tanácsának elnöke most újra felolvasott egy nyílt levelet, amelyben az elégedetlenségük okairól beszélt.

– Hiába halljuk, hogy irtózatos fejlődés volt az oktatás terén, mindannyian a saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy ez mennyire nem igaz. Most megint itt vagyunk mi, “lázadó tanárok” egy újabb nyílt levéllel. Miért? Mert a gyerekeink eredményei nem mutatnak érdemi javulást a nemzetközi mérésekben, tanárnak pedig alig jelentkezik valaki az egyetemekről. Annak idején azzal kezdtük az első nyílt levelünket, hogy nem a bérünkről akarunk beszélni, de most már erről is kénytelenek leszünk - fogalmazott. Szavai szerint a tanárok terhei nem csökkentek, hanem tovább nőttek, egyes tantárgyakban felduzzadt a tananyag, látványosan visszaszorultak a természet tudományok az oktatásban, s rengeteg a lexikális anyagtömeg, amiket felesleges a gyerekeknek bemagolniuk. A szakképzésben dolgozó tanárokat visszaminősítették, már csak oktatónak lehet nevezni őket, és noha krétahiányuk talán nincs, egyes fontos eszközök beszerzése gyakran hónapokig tart a hihetetlen mértékű adminisztráció miatt. Pilz Olivér végül elmondta: a nyílt levelet 200, miskolci, állami oktatási intézményben dolgozó pedagógus írta alá, ami szavai szerint nagy szó egy olyan világban, ahol az iskolaigazgatók egy része egzisztenciálisan fenyegeti a sztrájkjogaikkal élő tanárokat.

– Nem jobb a helyzet az óvodákban sem – erről már Kulcsárné Szabó Katalin óvónő beszélt, aki az elmaradt túlórapénzekért nemrégiben pert indított az állam ellen. Ő is azt mondta, hogy ha olyan vonzó a pedagógus pálya, annyira jól keresnek a tanárok, óvónők, miként azt a kormányzati propaganda sugallja, akkor vajon miért van elementáris szakemberhiány, olyannyira, hogy az állam jogszabályban kénytelen elismerni ennek tényét. Az óvodákban ugyanis már nem kell diplomás pedagógusnak lenni ahhoz, hogy valaki a gyerekeinkkel foglalkozzon – mondta. Hozzátette, nincs hová hátrálni, így nem érti azoknak a kollégáinak a félelmeit, akik nem mernek kiállni magukért. Béres Ildikó nyugalmazott tanító, a Pedagógus Szakszervezet városi titkára a szülőkhöz és a nagyszülőkhöz szólt, mondván: az ő támogatásukra is szükség van ahhoz, hogy a pedagógusokat jobban megbecsüljék, hiszen senki nem akarja agyonterhelt, végletekig alulfizetett, fáradt, rosszkedvű és az állam kényének-kedvének kiszolgáltatott oktatókra, tanítókra, tanárokra bízni a gyereket. Molnár Zoltán a pedagógus szakszervezet megyei elnöke az oktatók egyre nehezebb helyzetét hozta szóba, akiknek minősítése valamilyen furcsa és titokzatos szempontrendszer szerint történik, a megígért béremeléseket nem kapják meg, és immáron a köznevelésből is lassacskán kiszorítják őket.

Végül Szűcs Tamás a PDSZ volt elnöke, ma regionális ügyvivője állt színpadra, aki azt mondta, hogy egy ostoba állammal szemben megfogalmazni a gondolatainkat és megcselekedni a tetteinket felemel és szabaddá tesz. Arra kérte a jelenlévőket, és rajtuk keresztül a pedagógus társadalmat, hogy tartsák melegen a hevületüket március 16-áig, és lépjenek sztrájkba, hiszen nem várhatnak semmi jót és semmi érdemi változást a most regnáló hatalomtól. Hogy mindezt jelképezze, két jelenlévő demonstrálóval együtt a Bohemian Betyars részben Miskolcról indult punkzenekar egyik számára egy flexxel darabjaira vágtak szét egyfajta performanszként egy lestrapált kerékpárt: utalva arra, hogy Balog Zoltán volt humánminiszter szerint az oktatás ügyét annak idején túltolták. Szűcs Tamás szavai szerint azt a bizonyos biciklit már nem túltolták, hanem teljesen “eltolták”, ezt megjavítani nem lehet, be kell olvasztani, semmissé kell tenni mintegy az egész oktatási rendszert, és újat kell helyette építeni.