Európai Unió;Lengyelország;pénzbírság;bánya;Európai Unió Bírósága;

Odavág Lengyelországnak az Európai Bizottság, már elkezdte behajtani a 68 millió eurós pénzbírságot

Az összeget a Lengyelországnak járó EU-s támogatásokból vonják le. Vigyáznak, hogy a támogatások haszonélvezőit ne érje hátrány.

Folyamatosan érkeznek Brüsszelből Varsóba a pénzbüntetésről szóló értesítések. Az Európai Bizottság eddig két levelet küldött a lengyel kormánynak, amelyben tájékoztatja, hogy megkezdte az eljárást a turówi lignitbánya ügyében esedékes pénzbírság kiegyenlítésére. A biztosi testület havi bontásban fogja kifizettetni – pontosabban a Lengyelországnak járó uniós támogatásokból levonni – a tartozást, amely összesen 68 millió eurót (nagyjából 24 milliárd forintot) tesz ki. 

Az eddigi elküldött értesítések 2021. szeptember 20-tól november 18-ig tartó időszakra vonatkoznak, és összesen 30 millió euróról szólnak. A számla kiegyenlítése az értesítések elküldésétől számított tizedik munkanap után, vagyis február utolsó hetében megkezdődik, közölte az Európai Bizottság.

Lengyelországnak azért kell pénzbírságot fizetnie, mert nem hajtotta végre az Európai Unió Bíróságának (EUB) ítéletét a cseh határhoz közeli turówi lignitbánya működésének felfüggesztéséről. Emiatt az EUB egy újabb döntésével tavaly szeptemberben napi 500 ezer euró pénzbüntetésre ítélte, amelyet mindaddig fizetnie kell, amíg nem tesz eleget a bírósági határozatnak. A létesítménnyel kapcsolatos környezetvédelmi aggályait Csehország vitte a bírói fórum elé. Mivel a múlt héten a két országnak sikerült lezárnia a konfliktust, ennek nyomán az EUB törölte az ügyet a nyilvántartásából. Lengyelországnak azonban a jogvita rendezésének időpontjáig fennálló tartozása van, amit ki kell fizetnie. Mivel erre nem hajlandó, az Európai Bizottság úgy döntött, hogy az összeget levonja az országnak járó uniós támogatásokból.

Mint Ujvári Balázs szóvivő lapunknak elmondta, az Európai Bizottság a tagországtól és nem az EU-s források egyes kedvezményezettjeitől hajtja be a tartozást. Magyarul: olyan közösségi juttatásokból vonja le a pénzbírság összegét, amelyet a nemzeti büdzséből már előre kifizettek, és az Európai Uniónak utólag kell megtérítenie, így nem éri hátrány a támogatások haszonélvezőit.

Nem lelkendeznek a csehekMeglehetősen vegyes fogadtatásban részesült Csehországban a turówi bányáról, Lengyelországgal megkötött megállapodás. Miközben a zöld szervezetek tiltakoztak és a bányászat leállítását követelték, szakértők ennél óvatosabbak, s egyöntetűen úgy vélik: az idő dönti majd el, hogy környezetvédelmi szempontból kiállja-e az egyezmény az idők próbáját. Egy föld alatti fallal próbálják megakadályozni a víz elfolyását, amit a cseh fél legjobban kifogásolt. Zdenek Venera, a Cseh Földtani Intézet igazgatója szerint ennek hatásait most még nem lehet megbízhatóan megbecsülni. A prágai környezetvédelmi minisztérium hétfőn tette közzé a megállapodás teljes szövegét. Ha a víz hat hónap alatt több mint nyolc métert apadna, akkor a lengyeleknek le kellene állítaniuk a fúrásokat a határ felé, és nem lehetne harminc méternél mélyebbre ásni a tengerszint alatt. A fal idén júniusban készül el, és 2023 júniusában értékelik, hogy működik-e, azaz megállt-e a vízszint csökkenése a fal mentén lévő ellenőrző kutakban. A felszíni problémákat egy mesterséges "heggyel" próbálják rendezni, amelyre örökzöld fákat telepítenek. A lengyel elképzelések és a jelenleg felülvizsgálat alatt álló engedélyek szerint a turówi bánya 2044-ig üzemelhet. - Rónay Tamás