választás 2022;

2022-02-12 06:18:36

Kezdődik a nagy visszaszámlálás, ötven nap múlva kiderül, jön az ellenzék vagy 12 év után is folytatja Orbán Viktor

A tét nagyságát jól jelzi: még egyik nagy tömb sem hozta nyilvánosságra az országos listáját.

Ma veszi kezdetét az áprilisi választás kampányidőszaka. Áder János leköszönő köztársasági elnök január 11-én jelentette be, hogy április 3-ra írja ki a 2022-es parlamenti voksolást: a törvény értelmében a kampány 50 nappal a szavazás előtt indul.  

A választáshoz kapcsolódó határidők közül az első már le is telt a kampány kezdetére, a nagyjából 7,8 millió, magyarországi lakhellyel rendelkező szavazásra jogosultnak február 11-ig, azaz péntekig kézbesítették az értesítést a felvételről a választási névjegyzékbe. (Ha valaki nem kapta meg, a helyi választási irodában a jegyzőnél kérheti.)

A február 12-i kampánystart azt jelenti, hogy pártok, illetve az egyéni képviselőjelöltek ettől kezdve költhetik el a kampányra felhasználható – és elszámolható – forrásaikat. A jelöltséghez egyéni választókerületben 500, a körzetben élő választó írásos ajánlása szükséges. Az ajánlóíveket mától vehetik fel az érintettek, s legkésőbb február 25-én délután 4 óráig kell leadniuk a választókerület választási bizottságánál, mely az ajánlások ellenőrzése után dönt a jelöltek nyilvántartásba vételéről. Egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, de egy aspiránst csak egyszer.

A választáson 106 egyéni jelöltről és 93 országos listás helyről születik döntés. Az induláshoz a pártoknak, szervezeteknek a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) kell kérniük nyilvántartásba vételüket, a közös jelölteket, listát állító formációknak külön-külön kell regisztráltatniuk magukat. Országos listát az a párt, illetve pártszövetség állíthat, amely minimum 14 megyében és Budapesten legalább 71 egyéni választókerületben önálló jelölttel bír. A közös egyéni jelöltek alapján közös lista állítható. (A névjegyzékben nemzetségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának, ám maximum 1500-nak ajánlása esetén országos nemzetiségi önkormányzat is állíthat listát.) Az országos listákat legkésőbb február 26-án 16 óráig kell bejelenteni az NVB-nél. Nem szerezhet mandátumot az a pártlista, amely a pártlistákra és a nemzetiségi listákra leadott összes érvényes szavazat legalább öt százalékát, az a közös pártlista, mely a tíz százalékot, illetve kettőnél több párt által állított közös pártlista esetén a 15 százalékot nem érte el.

Április 3-án mindenki a lakóhelye szerint kijelölt szavazóhelyiségben voksolhat egyéni képviselőjelöltre, illetve országos pártlistára. Aki egy másik településén akar szavazni, annak március 25-én 16 óráig kell kérnie átjelentkezését a lakcím szerinti választási irodától az általa választott településre, ahol az eredeti lakcímük szerinti egyéni képviselőjelöltekre szavazhatnak. A szavazás napján külföldön tartózkodók Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain adhatják le voksaikat, ha előzetesen szintén március 25-én 16 óráig bejelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe.

A magyar állampolgársággal rendelkező határontúliak, akiknek nincs anyaországbeli lakcímük, ám a négy évvel ezelőtti választás előtt vagy után már regisztrálták magukat a levélben szavazók névjegyzékébe, továbbra is szerepelnek a nyilvántartásban, akik azonban még nem, azoknak március 9-ig kell eljuttatniuk kérelmüket a Nemzeti Választási Irodához (NVI). A külhoni választók az országos listák jogerőssé válását követően kapják majd meg a szavazási levélcsomagot, amelyet a szavazás befejezéséig kell eljuttatni a külképviseletre, vagy valamelyik országgyűlési egyéni választókerületi választási irodába, vagy levélben április 3-án este 7 óráig az NVI-hez. Utóbbi a választás éjszakáján előzetes eredményeket közöl majd, hivatalos adatokat viszont csak a külföldön leadott szavazatokat tartalmazó urnák hazaszállítása és levélvoksok összesítése után állapít meg. Az egyéni választókerületek eredményeit legkésőbb április 9-én, a voksolás országos végeredményét pedig április 22-ig kell nyilvánosságra hozni, míg az újonnan megválasztott országgyűlés megalakulásának végső időpontja május 3.