Magyarország;tanár;polgári engedetlenség;

Polgári engedetlenség: több száz tanár tagadta meg a munkavégzést kedden

Van olyan iskola, ahol a szülők a pedagógusokkal együtt tiltakoztak a kormány sztrájkrendelete ellen.

Nem csillapodik a polgári engedetlenség az iskolákban, egyre több intézmény tantestületében döntenek úgy a pedagógusok, hogy egynapos munkamegtagadással tiltakoznak az Orbán-kormány február 11-én kiadott rendelete ellen, ami lényegében meggátolja, hogy a tanárok valódi és jogszerű sztrájkot szervezhessenek. A Népszava összesítése szerint kedden újabb 17 iskola 387 pedagógusa csatlakozott a múlt héten indult engedetlenségi mozgalomhoz, így február 14-e óta már több mint 40 intézményben került sor munkabeszüntetésre.

Fővárosi iskolák mellett egyre több vidéki intézmény tanárai is bekapcsolódtak az ellenállásba. Közéjük tartozik Fejesné Móri Ágnes, a martonvásári Beethoven Általános Iskola pedagógusa is, aki a Népszavának nyilatkozva elmondta: kilenc kollégájával együtt állt be a polgári engedetlenségbe, de egy kisváros egyetlen iskolájának tanáraiként így nagy nyomás nehezedett rájuk.

- Martonvásáron szinte mindenki ismer mindenkit, így nekünk egy kicsit nehezebb dolgunk volt, az intézményvezetés is próbált minket lebeszélni, de a többi iskola példáját követve végül úgy döntöttünk, vállaljuk a polgári engedetlenséget. Sokat hezitáltunk, de az elmúlt napokban minden reggel úgy ébredtünk fel, nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy a kormány már alkotmányos jogainkban is korlátozni próbál minket. A családunk is mellettünk áll, a diákok szüleitől is kaptunk támogató üzeneteket, ami sok erőt ad – fogalmazott Fejesné Móri Ágnes. Hozzátette: az, ahogy a kormány “engedélyezné” a sztrájkot - közben a tanórák 50, érettségiző osztályokban pedig a vizsgatárgyak óráinak 100 százalékát meg kellene tartani – egy “rossz vicc”.

A budapesti Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskolában mintegy 20 pedagógus döntött a munkabeszüntetés mellett. Kedd reggel nemcsak ők, hanem több szülő is demonstrációt tartott, hogy kifejezzék támogatásukat és szolidaritásukat iskolájuk, valamint minden magyarországi pedagógus iránt, akik “nem félnek tenni” és kiállnak önmagukért és a gyerekek jövőjéért. A Miskolci Herman Ottó Gimnázium 37 tanára is csatlakozott a munkamegtagadáshoz, egy Thomas Jefferson-idézettel reagálva a kormány sztrájkjogot korlátozó rendeletére:

 „Amikor az igazságtalanság törvénnyé lesz, az ellenállás felelősséggé válik”.

A polgári engedetlenségi akciók szerdán további intézményekben folytatódnak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közben jelezte: a március 16-ára, a Pedagógusok Szakszervezetével közösen meghirdetett határozatlan idejű sztrájk szervezése folytatódik, azt nem függesztették fel a kormányrendelet hatására sem. Az elégséges szolgáltatásokkal kapcsolatban bírósághoz fordultak, mert azt nem tudják elfogadni, hogy a tanároknak sztrájk közben is tanítaniuk kelljen, ahogy azt a kormány szeretné. Lapunk információi szerint a kormánynak február 22-éig kell ellenajánlatot benyújtania a bíróságra.

A szakszervezetek kedden alkotmányjogi panaszt is benyújtottak, abban bízva, hogy az Alkotmánybíróság mihamarabb megsemmisíti a sztrájkot ellehetetlenítő, alaptörvénysértő rendeletet. „A cél továbbra is jelentős béremeléssel és a munkaterhek csökkentésével a fokozódó és immár tragikus mértéket öltött szakemberhiány enyhítése, hosszútávon mindenki számára elérhető, használható tudást biztosító oktatás és színvonalas óvodai nevelés biztosítása” - írták.

Polgári engedetlenségben résztvevő iskolák február 22-én:

 •     1. Herman Ottó Gimnázium, Miskolc, 37 fő

      2. Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium, Budapest, 30 fő

      3. Móricz Zsigmond Gimnázium, Budapest, 21 fő

      4. Ady Endre Gimnázium, Budapest, 31 fő

      5. Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola, Budapest, 20 fő

      6. Szent István Gimnázium, Budapest, 22 fő

      7. Leőwey Klára Gimnázium, Pécs, 2 fő

      8. Beethoven Általános Iskola, Martonvásár, 10 fő

      9. Bányai Júlia Gimnázium, Kecskemét, 23 fő

      10. Bolyai János Gimnázium, Kecskemét, 23 fő

      11. Andrássy Gyula Általános Iskola, Vecsés, 4 fő

      12. Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium, Budapest, 30 fő

      13. Madách Imre Gimnázium, Vác, 30 fő

      14. Kosztolányi Dezső Gimnázium, Budapest, 24 fő

      15. Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium, Budapest, 23 fő

      16. József Attila Gimnázium, Budapest, 23 fő

      17. Pólya György Általános Iskola, Tatabánya, 34 fő