gáz;orosz-ukrán háború;orosz gáz;

2022-02-25 06:30:00

Még jön az orosz gáz, de jelentősen nőhet az azonnal bezáró benzinkutak száma

Az ukrajnai orosz betörés dacára csütörtökön is zavartalanul kaptunk áramot északkelet felől, illetve déli és nyugati irányból földgázt. Az olajárugrás miatt viszont további benzinkutak húzhatják le a rolót.

A hazai központi gázszállító rendszert üzemeltető FGSZ honlapjának tanúsága szerint az ukrajnai orosz betörés ellenére csütörtökön is zavartalanul érkezett a fűtőanyag Magyarországra. A gázt az új, október óta érvényes magyar-orosz gázszállítási szerződés értelmében már nem Ukrajnán, hanem egy, északkeleti szomszédunkat dél felől, Törökországon keresztül elkerülő útvonalon, Szerbia felől kapjuk, egy, szintén októberben üzembe állított vezetéken. Ehhez hasonló mennyiség érkezett Ausztria felől is, amiként a magyar-horvát vezetéken is zajlott beszállítás. Igaz, a magyar-szlovák határon északi szomszédunk felé áramlott a fűtőanyag.

Jelen pillanatban sem a magyar-ukrán határon, sem általában az unió keleti gázbehoztalában nem észlelt fennakadást a földgázszállításokban az FGSZ - közölte megkeresésünkre a Mol-hátterű rendszerüzemeltető. Mindazonáltal folyamatosan figyelik a helyzet alakulását. Fejlesztéseik révén mára hat, a környező országokkal kapcsolatot teremtő határkeresztező vezetéket alakítottak ki. Jelenleg mind a hat irányból érkezhet földgáz Magyarországra - tették hozzá. Emellett az ország jelentős méretű tárolókkal rendelkezik, a magyar lakosság ellátása biztosított - szögezték le az FGSZ-nél. Arra a kérdésünkre, hogy délutánra miért állt le a termék ukrán irányú kiszállítása, nem kaptunk választ.

A hazai áramegyensúlyért felelős, állami Mavir honlapjának tanúsága szerint csütörtökön is zavartalanul érkezett az áram Ukrajnából Magyarországra, ami a hazai villamosenergia-ellátás biztonságának egyik fontos pillére. Mindazonáltal szakértők szerint ennek kiesése esetén az északkeletről érkező áram más forrásokból kiváltható.

Orbán Viktor Facebook-üzenetében, bár a támadás miatt elítélte Oroszországot, változatlanul kiállt a Paks 2-es atomerőmű-építésről, illetve a gázvásárlásról kötött magyar-orosz szerződés mellett.

Magyarország egyértelműen a béke mielőbbi helyreállításában érdekelt: ki kell maradnunk a háborús konfliktusból - közölte a hazai energiahelyzet iránti tudakozódásunkra az illetékes Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A magyar lakosság energiaellátása biztosított, tárolói kapacitásaink kiemelkedően magasak, a gáz több hónapra elegendő, a kormány pedig biztosítja a rezsicsökkentéssel csökkentett árakat - szögezték le. További, érdemi adatok közlése helyett ezen túlmenően a baloldal miniszerelnök-jelöltjét bírálták, aki szerintük az ügyben rendkívül felelőtlen nyilatkozatokat tesz. Meglátásuk szerint - az általuk néven nem nevezett - Márki-Zay Péter háborúba sodorná Magyarországot, aki ezzel és átgondolatlan gazdasági javaslataival veszélyeztetné a magyar lakosság biztonságát és energiaellátását - írták lapunknak. A Gas Infrastructure Europe adatai egyébként legalábbis árnyalják az ITM gáztárolói töltöttséggel kapcsolatos közlését. Az uniós nyilvántartás ugyanis, míg az EU gáztárolóinak átlagos töltöttségét csütörtökön 30 százalékra tette, addig a hazai arány (a vésztartalékokkal együtt) mindössze 25 százalékra rúgott.

Csütörtökön az orosz csapatok ukrajnai betörésének hírére a nemzetközi energiatőzsdék kilőttek. Az Európában irányadó, Brent típusú nyersolaj hordónkénti ára 

A kurzus utoljára 2014 augusztusában állt 100 dollárnál magasabban. Vagyis a csütörtöki szint - idén már sokadszorra - hét és fél éves csúcsdöntés. Bár a tavaly novemberben literenként 480 forinton "rezsicsökkentett" üzemanyagárak miatt ez a hazai autósok pénztárcáját közvetlenül nem érinti, az érdekképviseletekkel karöltve az ITM épp a napokban vizsgálja az intézkedés miatt mára a csőd szélére sodródott több száz kisebb hazai kút megmentésének lehetőségeit. (Bár a szaktárca szerdán több intézkedésről döntött, azok a kutas érdekképviseletek korábbi javaslataival szinte semminemű átfedést nem mutatnak.) Bár a héten a hazai töltőállomások túlnyomó többségét ellátó Mol furamód ismét nem emelt nagykereskedelmi üzemanyagárán, szakértők szerint az olajárugrás miatt a lépés a jövő héten alighanem ismét elkerülhetetlen lesz. Így viszont az eddigi, valamivel több mint egy tucathoz képest jelentősen megugorhat a rolót azonnal lehúzó töltőállomások száma. (Bár a kormány azt ígérte, hogy ilyenkor az e szerepre egyedül vállalkozó Mol átveszi az üzemeltetést, ez a váltás szabályozatlansága miatt szakértők szerint a lehetetlennel határos.)

Csütörtökön jelentősen ugrott a földgáz és a villamos energia piaci ára is. Az Európában irányadó, holland gáztőzsde mutatója a reggeli, megawattóránként (MWh) 120 dollárról lapzártánkra 140 dollárig emelkedett. A szintén hivatkozási alapul szolgáló lipcsei áramtőzsde fő termékének ára MWh-nként 80 euróról 90 euróra ugrott.