Oroszország;atomerőmű;Aszódi Attila;paksi bővítés;

2022-03-04 19:03:00

Nem érti az Orbán-kormány paksi bővítésért felelős exállamtitkára, hogyan akar Oroszország atomerőműveket építeni, amikor egyet megtámadott Ukrajnában

A szakember erős gondolatsort közölt a Zaporizzsja Atomerőmű elleni orosz támadást követően. 

„Néhány napja azt mondtam a kollégáimnak, hogy Oroszország minden egyes nappal, amit ezzel a háborúval tölt, egy-egy évtizeddel löki vissza magát a fejlett civilizációk történelmében. A modellem szerint így, a háború 8. napján valahol az 1940-es, 50-es években járhat. Megdöbbentő, felzaklató és felfoghatatlan” - írta pénteki blogbejegyzésében az Orbán-kormány, korábbi, paksi bővítésért felelős államtitkára.

Aszódi Attila úgy vélekedett, hogy a Zaporizzsja Atomerőmű ellen elkövetett orosz támadás súlyosan sérti a nemzetközi egyezményeket és „minden olyan alapelvet, amelyet a nukleáris szakmában vallunk”. Az ENSZ  közgyűlése 2009-ben elfogadott egy határozatot, ami kimondja: a békés célokat szolgáló nukleáris létesítmények elleni fegyveres támadás és fenyegetés az Egyesült Nemzetek Alapokmánya, a nemzetközi jog és a Nemzetközi Atomenergi-ügynökség alapokmánya elveinek megsértését jelenti.

A támadás azért is különösen fájdalmas, mert Oroszország az elmúlt években a nemzetközi nukleáris szakma elismert tagja volt. Rengeteg nemzetközi nukleáris szervezetben vesznek részt orosz szakemberek, orosz cégek, számos nemzetközi projektben működnek közre, készítenek elő és valósítanak meg többek között atomerőmű építéseket is Európában, Ázsiában és Afrikában. Az ukrajnai atomerőműveket – ugyan a szovjet időkben – de orosz tervek alapján, orosz szakemberek irányítása mellett építették – tette hozzá. 

A Budapesti Műszaki Egyetem dékánja szerint péntek hajnalban az orosz csapatok valójában orosz építésű atomerőművi blokkok kiszolgáló épületeire lőttek. A tragédia mellett ez teszi még abszurdabbá a helyzetet. 

- fogalmazott Aszódi Attila.

Mint lapunk is beszámolt róla, a szakember korábbi főnöke, Orbán Viktor a putyini háború fényében is több alkalommal azt hangoztatta, hogy Paks II.-nek meg kell épülnie.