oktatás;Emmi;Kossuth tér;diáktüntetés;polgári engedetlenség;tanársztrájk;

2022-03-16 13:11:00

Tanársztrájk: több iskolában rendkívüli szünetet kellett elrendelni, diákok ezrei tüntetnek Budapesten

Van olyan intézmény is, ahogy egyszerre tiltakoznak sztrájkkal és polgári engedetlenséggel a pedagógusok. 

Ma országszerte sztrájkkal és polgári engedetlenséggel tiltakoznak a pedagógusok, miután a kormány hónapok óta nem hajlandó megállapodni a tanári érdekképviseletekkel és figyelmen kívül hagyja az olyan problémákat, mint a tanárok alacsony bérezéséből és megbecsültségéből fakadó, egyre súlyosabb pedagógushiány.

A tanárokat a diákok is támogatják, Budapesten több ezer középiskolás tüntet a Kossuth téren, délután pedig a pedagógusképzésben részt vevő egyetemisták is demonstrációt tartanak az Emberi Erőforrások Minisztériuma Akadémia utcai épülete előtt.

A több naposra tervezett sztrájkot a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hirdette meg, képviselőik tavaly november óta próbálnak megállapodni a kormánnyal egyebek mellett a bérek értékálló rendezéséről, igazságosabb munkaidőfelosztásról - eredménytelenül. Január végén egy két órás figyelmeztető sztrájkra is sor került, amiben mintegy 27 ezer oktatási dolgozó vett részt, de a kormány nem tett többet, csak “baloldali kampányakciónak” minősítette a megmozdulást.

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke lapunknak elmondta, pontos adatokat még nem tudnak közölni a sztrájkban résztvevő iskolákról, pedagógusokról, de az már látszik, hogy Budapesten és a megyeszékhelyeken nagy az elégedetlenség. A PSZ-hez egyre több olyan visszajelzés érkezik, hogy azokban az intézményekben, ahol a diákok legalább 60-70 százaléka hiányzik, mert a sztrájk miatt a szülők nem küldték iskolába őket, a tankerületek rendkívüli szünetet rendeltek el.

- Nagyon köszönjük a szülők támogatását, de az utcán tüntető, a tanáraikkal szolidaritást vállaló diákok megmozdulása is minden tiszteletet megérdemel - fogalmazott Totyik Tamás. Ugyanakkor a PSZ tud olyan iskolákról is, ahol az intézményvezetők - feltehetően központi utasításra - még ma is megpróbálták ellehetetleníteni a sztrájkot például azzal,

Egy másik intézményben pedig arra utasította az igazgató a pedagógusokat, írják össze a hiányzó diákokat, és hívják fel a szülőket, hogy megtudják, pontosan miért hiányoznak.

A PDSZ választmányi tagja, Nagy Erzsébet szintén megerősítette, tapasztalataik szerint a szülők támogatóak, több olyan intézményről is tud, ahova egyetlen gyereket se vittek be. Elmondta azt is, nem maradtak abba a tankerületek, illetve az intézményvezetők jogsértő fenyegetései sem, egyes iskolákban még ma is azzal próbálták eltántorítani a tanárokat a sztrájktól, hogy egész napra megvonják a munkabérüket, még akkor is, ha csak néhány órát sztrájkoltak. A PDSZ-hez eljutott egy üzenet olyan sztrájkoló tanároktól is,

- Van, ahol káosz kezd kialakulni, például egy budapesti iskolában az igazgató félretájékoztatta a szülőket, azt írta nekik, vigyék be a gyerekeket, annak ellenére is, hogy a tantestület 70 százaléka sztrájkol. Ma meg azon megy a vita, kiket osszon be, mert nincs elég embere a felügyeletre - mondta Nagy Erzsébet.

De vannak olyan intézmények is, ahol viszonylag gördülékenyen ment a sztrájkszervezés. Turcsányi Ildikó, a PSZ X. kerületi szervezetének vezetője arról számolt be a Népszavának, a kőbányai iskolák nagy többségében megindult a sztrájk, emellett vannak óvodák is, ahol csatlakoztak a pedagógusok.

Az én tapasztalatom az, hogy az az iskolaigazgató, aki felfogja, hogy ez nem ellene, hanem a rendszer hibái ellen szól, nem gátolja a sztrájkot – fogalmazott az érdekvédő.

A miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban egyszerre zajlik sztrájk és polgári engedetlenség is – tudtuk meg az iskola egyik tanárától, Szűcs Tamástól, aki a PDSZ helyi ügyvivője is. Szerinte ez azért alakult így, mert többen nem voltak hajlandóak arra, hogy a kormány sztrájkjogot korlátozó rendelete alapján szüntessék be a munkát, így inkább a munkamegtagadás szabálytalanabb formája, a polgári engedetlenség mellett döntöttek. Az is erre ösztökélte őket, hogy a kormány nemrég enyhített a járványügyi szabályokon, így nyilvánvalóvá vált, hogy a járványhelyzetre hivatkozva meghozott kormányrendelet semmi mást, csak a jogszerű sztrájk akadályozását szolgálta.

Szatmári Márta, a PSZ Komárom-Esztergom megyei elnöke is arról számolt be lapunknak, hogy vegyes a kép a sztrájkot illetően, például Tatabányán is több intézményben inkább polgári engedetlenségbe kezdtek a dolgozók. Elmondta azt is, a szülők maximálisan támogatók,

- A kollégák így is elfoglalják magukat, vannak, akik adományokat gyűjtenek az orosz-ukrán háború elől menekülők számára, máshol a diákoknak készítenek meglepetéseket. De tudok olyan iskoláról is, ahol egy ideje nincs takarító, ezért a sztrájkoló kollégák kezdtek el ablakot pucolni – mondta Szatmári Márta.

A kormány részéről egyelőre nem érkezett reakció a pedagógusok és diákok mai megmozdulására, de néhány napja még próbálták lebeszélni a szakszervezeteket a sztrájk megszervezéséről.