Gy. Németh Erzsébet;

2022-04-22 06:00:00

Ellenzéki győzelemre készültünk – Gy. Németh Erzsébet: Egészen más módszerekkel kell dolgozni

Tisztességesen kell élni és dolgozni, hogy érdemes legyen egy-egy listára felkerülni – így indokolta a főpolgármester-helyettesi pozíciót parlamenti képviselőségre cserélő Gy. Németh Erzsébet, hogy miért kerül mindig helyzetbe. Interjú.

Miért döntött úgy, hogy lecseréli a főpolgármesteri posztot egy országgyűlési helyre?

Ellenzéki győzelemre készültünk és arra, hogy megfelelő képviselete legyen a fővárosnak és az önkormányzatoknak a Parlamentben. Ezt most nehezített pályán kell befutni. A munka hatékonysága nyilván korlátozottabb lesz. Természetesen nem arra készülök, hogy a parlamenti vitában majd Orbán Viktort vagy Gulyás Gergelyt fogom meggyőzni arról, hogy Budapestet és az önkormányzatokat másként kellene kezelni. Meggyőződésem, ha egy település lakói nem dönthetnek a helyi fejlesztésekről, arról, hogy hol épüljön út, ki legyen az iskola igazgatója és hogyan oldják meg a szemétszállítást, akkor a társadalom alapvető szövete szakad szét, ami visszaveti az ország fejlődését. 2010 előtt Budapest iskolaváros volt, 235 középiskola működött itt és az önkormányzat egészségügyi rendszere jelentette az ellátás alapját. Ma már bátran kijelenthető, hogy az sokkal jobban működött a jelenleginél. Ha egy országban mindent központosítunk, mindent államosítunk és mindenről egy ember dönt, annak az eredménye egy élhetetlen ország lesz.

Éppen akkor hagyja el Budapestet, amikor a legnehezebb csaták várnak a városvezetésre. Nem ez a süllyedő hajó és a kapitány esete?

Ez egy koalíciós városvezetés, a helyemre kiváló jelöltet állít a Demokratikus Koalíció, akinek a munkáját minden eszközzel segítem majd. Nem tartok attól, hogy az eddig hozzám tartozó területek mostoha sorsra jutnak. Azt viszont nagyon fontosnak tartom, hogy ebben a parlamenti ciklusban legyen valaki, aki hitelesen és érthetően el tudja magyarázni a nyilvánosság előtt, hogy miért zsákutca az orbáni önkormányzati politika.

Ki lesz az utód? Élő Norbertet emlegetik, akivel az iroda előterében is összefutottam. Karácsony Gergely olyan jelöltet vár a DK-tól, akivel bizalmi viszonyt tud kiépíteni.

Erről a DK elnökségében döntünk. Talpraesett ember lesz a jelölt.

Karácsony Gergely szerint jól tudtak együtt dolgozni. Bár voltak kemény ütközések.

Abszolút progresszív időszaknak tartom az elmúlt két és fél évet mind a város, mind annak a koalíciós együttműködésnek szempontjából, amelyet a 2019-es önkormányzati választások előtt raktunk össze. Megmutatta, hogy egymástól nagyon különböző pártok is jól tudnak együttműködni egy konkrét cél érdekében. A 2010 előtti MSZP- SZDSZ koalíciós ütközéseinek a töredékével sem kellett megküzdenünk.

A főpolgármester-helyettességet is beleértve több mint 23 évet dolgozott a Fővárosi Közgyűlésben. Melyik eredményére a legbüszkébb?

Éles vonal választja el a 2010 előtti éveket attól, ami utána következett. A Demszky-korszakban, ha nagy harcok árán is, de a főváros minden kormánytól megkapta a szükséges forrásokat, amiből hol jobb, hol rosszabb színvonalon tudta működtetni és fejleszteni a várost. 2010 után egyre vékonyabb sugárban csordogált a pénz, Tarlós István képtelen volt a Fidesszel szemben képviselni Budapest érdekeit, jó példa erre a hármas metró kocsibeszerzése. 2019-ben Orbán Viktor nagyon rossz vágányra állította a fővárost. Az általam irányított humán területen ennek ellenére elindítottunk néhány nagyon jó projektet. Szívügyem volt a hátrányos helyzetű középiskolásokat segítő Trambulin ösztöndíj-program, ami évente 250 gyereknek segít felzárkózni. Május elsején nyitjuk meg a Kristály Színteret a Margitszigeten, döntés született a Merlin Színház felújításáról, az újra önállóvá váló Budapest Galéria Városházára költöztetéséről. A kormánypárti média által harsogottakkal ellentétben meg tudtuk védeni az idősotthonainkban lakókat a járvány idején. A fővárosi fenntartású intézményekben haltak meg a legkevesebben a fertőzés miatt. Bár egy elveszett élet is veszteség. Bevezettük a Budapest pótlékot, így minden intézményben és cégnél 15 százalékos béremelést tudtunk adni.

Heves polémia folyik arról, hogy a negyedik kétharmados győzelem után lehetséges-e érdemi munkát végezni a Parlamentben. Nem tart attól, hogy üres díszellenzéki lesz?

Nem erre készülünk. Minden lehetőséget ki kell használni, ami a parlamentáris keretek között adódik. A mi feladatunk főképpen az lesz, hogy a Parlamenten kívül mutassuk be, mi folyik odabent. Sok személyes találkozón és a számunkra nyitva maradt médiafelületeken kell közérthetően elmagyaráznunk, hogy miért vakvágány a Fidesz útja.

Hadházy Ákos az alakuló ülés bojkottjára hívta fel az ellenzéket, ha nem kapnak garanciákat, de eddig csak a Momentum csatlakozott ehhez. Mi a DK álláspontja az ügyben?

Furcsa játék ez. Ahhoz képest, hogy bojkottra készülnek, a momentumosok szerdán az Országházban vették át a mandátumukat. Mi a Nemzeti Választási Irodában megyünk érte. Ne felejtsük el, hogy az ellenzékre 1,8 millió ember szavazott, kutyakötelességünk a képviseletük. A DK kemény ellenzéki szerepre készül.

A parlamenti munka nem lesz ismeretlen terep, hiszen az MSZP színeiben 2002 és 2010 között országgyűlési képviselő volt. Miben lesz ez most más?

Egészen más módszerekkel kell majd dolgozni. De a politikusi léthez az is hozzátartozik, ha ellenzékben vagyunk. Biztos vagyok benne, hogy így is lehet érdemi munkát végezni.

Milyen témákkal, szakterülettel foglalkozna? Elfogadna bizottsági, vagy akár vezetői pozíciókat is?

Megdöbbentő, hogy az Országgyűlés jelenlegi struktúrájában nincs olyan bizottság, amely kizárólag az önkormányzatokkal foglalkozna. Ma még nem tudhatjuk, hogy Orbán Viktor változtat-e ezen. Ha igen, akkor örömmel dolgoznék egy önkormányzati bizottságban. Ha nem, akkor népjóléti kérdésekkel, a szociális ágazattal és a nyugdíjjal kapcsolatos ügyekkel foglalkoznék. A pozíciók kiosztása későbbi kérdés.

Már megkapta az első becsmérlő kritizáló üzeneteket, amiért beül. Miként fogadta?

Aki ilyen régen van a politikában, mint én, azt ezek meg se karcolják. Pontosan tudom, hogy mit szeretnék elérni.

Mindenféle választáson – parlamenti, polgármesteri, főpolgármesteri, ellenzéki előválasztás – indult már, egyiken sem sikerült győzni, de politikai karrierje töretlenül ível felfelé. Mi a titka?

Megtévesztő ebből kiindulni, mindig más volt a helyzet, a peremfeltételek. Tisztességesen kell élni és dolgozni, hogy érdemes legyen egy-egy listára felkerülni.