George W. Bush;nyelvbotlás;iraki háború;orosz-ukrán háború;Joe Biden;

2022-05-19 14:15:00

George W. Bush véletlenül elismerte, hogy az iraki háború indokolatlan volt és brutális

„Úgy értem, Ukrajna” - próbálta korrigálni a freudi elszólást.

Dallasban tartott beszédet az orosz-ukrán háború vonatkozásában George W. Bush korábbi amerikai elnök, amikor is elkövetett egy elég masszív nyelvbotlást - szúrta ki a hvg.hu.

Bush arról beszélt, jól láthatóak az eredményei annak, ha egy rendszerben eltűnnek a fékek és az ellensúlyok, és egy ember döntése alapján

Aztán gyorsan kijavította magát, mondván, hogy „úgy értem, Ukrajna”, majd korával viccelte el az elszólást.

Mint ismert, az az Egyesült Államok 2003. március 20-án, George W. Bush elnöksége idején indított háborút a Szaddám Husszein vezette Irak ellen arra hivatkozva, hogy a közel-keleti muszlim országnak tömegpusztító fegyverei vannak. Bár az iraki diktátor rendszerét megdöntötték, tömegpusztító fegyvereket nem találtak, viszont több százezer ember meghalt. Ennél is sokkal többen voltak, akiknek el kellett hagyniuk az otthonukat, ráadásul a nyolc évig elhúzódó fegyveres konfliktus tartós káoszt eredményezett a térségben.

Márciusban egyébként Joe Biden jelenlegi amerikai elnök is bakizott egy hasonlót, amikor is szintén az orosz-ukrán háború vonatkozásában arról beszélt, hogy bár Vlagyimir Putyin körbeveheti tankokkal Kijevet, „soha nem fogja elnyerni az iráni nép szívét és lelkét.”