Konzervatív Párt;Egyesült Királyság;Boris Johnson;

Boris Johnson saját háziját osztályozza

A kormányfő lazított a kabinet tagjaira vonatkozó etikai kódexen, miközben újabb részletek derültek ki arról, hogy köztisztviselők hogyan próbálták felvizezni a partygate-botrányról szóló jelentést.

Naivitásnak bizonyult azt hinni, hogy a Partygate-botrány körülményeiről, felelőseiről készült rendőrségi vizsgálat lezárásával, majd ezt követően a Sue Gray-jelentés múlt szerdai közzétételével csökkenhet a Boris Johnsonra nehezedő nyomás. Már csak azért is, mert hátravan az országgyűlés mentelmi bizottságának vizsgálata arról, szándékosan vezette-e félre a brit kormányfő a parlamentet, amikor többször is határozottan tagadta, hogy a Downing Street 10.-ben 2020-2021-ben a járványügyi intézkedéseket megsértő partikra került sor.

A mandarinnak csúfolt vezető köztisztviselők már múlt vasárnap hozzájutottak a Gray-dossziéhoz, hogy szerdán ne érje őket meglepetésként, hogy nevüket esetleg megemlítik a 16 gorcső alá vett összekövetel valamelyike kapcsán. A The Sunday Times szerint a nyilvánosságra hozatalig maradt időt az érintettek arra használták fel, hogy rávegyék a jelentés köztiszteletben álló szerzőjét, higítsa fel annak mondandóját és távolítson el néhányat az inkriminált nevek közül. Ezek közé tartozott a köztisztviselői kar feje, Simon Case és a kormányfő felesége, Carrie. A lap úgy tudja, a tervezett 30 név felét sikerült is törölni. Egyikük Hannah Young, volt miniszterelnöki hivatali személyi titkár volt. Az ő búcsúpartija volt az egyik legkicsapongóbb, a szociális távolságtartási kötelezettséget leginkább figyelmen kívül hagyó, melynek végén a stáb néhány tagja ölre ment egymással. Sue Gray számos szaftos részlet kihagyására viszont nem volt hajlandó, arra való hivatkozással, hogy erre csak egy miniszteri rangban lévő személy adhatott volna utasítást.

Boris Johnson ugyan az alsóházban, majd egy élőben közvetített sajtótájékoztatón, végül a konzervatív frakció szerda esti zárt ülésén őszintén bocsánatot kért és teljes felelősséget vállalt az ismételt törvényszegésekért, de határozottan kijelentette, hogy nem mond le. A jelentés felvizezésére ls egyes ominózus kihágások eltussolására tett próbálkozások mégis azt a gyanút keltik a társadalomban, hogy mind a rendőrségi, mind a "független" vizsgálat igyekezett elkendőzni a valóságot. Angela Rayner, a Munkáspárt helyettes vezetője nyomban felszólította a kormányfőt, "magyarázza meg, hogyan került sor a független jelentésbe való beavatkozásra".

Ugyancsak felborzolta a közhangulatot, hogy péntekre, a parlament egyhetes szünetének megkezdése után készült el a kormány tagjait érintő etikai kódex felfrissítése. Boris Johnson az általa jegyzett bevezetőből a korábbi változathoz képest olyan kulcsfontosságú szavakat hagyott ki, mint "tisztesség, átláthatóság, becsületesség". Az irányelvekből az is kimaradt, hogy minisztereknek le kellene mondaniuk, ha a kódex megsértésén kapják őket. A kormányfő "aránytalannak" tekinti ezt a követelményt, amit fizetéscsökkentéssel, vagy a nyilvánosság előtti bocsánatkéréssel pótolna. Sir Alistair Graham, a közéleti erkölcsi normák bizottságának volt elnöke szerint Johnson "allergiás a szabályokra". A befolyásos Institute for Government független agytröszt társigazgatója, Tim Durrant úgy látja, a tory vezető "maga osztályozza a saját házi feladatát és láthatólag nem fontos számára a közéleti normák betartása". A szakértő kiemelte viszont, hogy a parlament félrevezetése változatlanul távozásra kényszerítő körülmény.

A YouGov frissen közzétett közvélemény-kutatása szerint a kormányzó Konzervatív Párt a "csatatérkörzetekben" kis többséggel őrzött 88 képviselői helye közül 3 híján mindet elvesztené egy parlamenti választáson, sőt maga Johnson is kikapna körzetében, Uxbridge és South Ruislip-ban. London és környéke "vörösbe fordulna". Mindezek után nem csoda, hogy vasárnapra már 24 tory képviselő szólította fel lemondásra "BoJo"-t a nyilvánosság előtt, neve vállalásával.