Magyarország;Izrael;kémkedés;Pegasus;

Nem árulja el a Pegasus gyártója, hogyan került a kémprogram a magyar és a lengyel kormány kezébe

És azt sem, vizsgálja-e a Pegasus magyarországi felhasználását.

Ha az ügyfeleink a Pegasus programot az előírásokkal szemben nem a terrorizmus vagy a bűnözés elleni harcra használják, és az emberi jogokat megsértve alkalmazzák, akkor a kivizsgálást követően felbontjuk velük a szerződést, és megvonjuk tőlük a rendszerhez való hozzáférést – fejtette ki a kémprogramot gyártó izraeli cég, az NSO képviselője az Európai Parlament (EP) vizsgálóbizottságának az ülésén. Chaim Gelfand, a vállalat jogtanácsosa nem tudott, illetve nem kívánt válaszolni a kérdésekre, hogy a vállalat folytat-e vizsgálatot a Pegasus magyarországi alkalmazásával kapcsolatban. Nem felelt arra sem, hogy milyen alapon adták el a kíberfegyvert az évek óta európai jogállamisági eljárás alatt álló Magyarországnak. Annyit azonban elárult, hogy van olyan kormány, amelynek a mai tudásuk alapján már nem adnák el a Pegasust.

Mint többször beszámoltunk róla, az Orbán-kormány mások mellett újságírókat, üzletembereket, ellenzéki politikusokat figyelt meg a telefonjukra telepített, lehallgatásra alkalmas kémprogram segítségével. A hazai vizsgálatok nem tártak fel jogellenes magatartást, az EP azonban áprilisban vizsgálóbizottságot állított fel annak felderítésére, hogy történtek-e illegális megfigyelések az EU több tagállamában.

A jogtanácsosnak nem sikerült eloszlatnia a képviselők aggodalmait az NSO kereskedelmi tevékenységével és üzletpolitikájával kapcsolatban. Hiába bizonygatta, hogy a Pegasus eladását minden esetben alapos vizsgálat és körültekintés előzte meg,

többszöri kérdésre sem tudta vagy akarta megmagyarázni, miként került a kémprogram például a magyar és a lengyel kormány kezébe. 

A szakbizottság tagjai felháborodottan fogadták, hogy konkrét kérdéseikre nem kaptak konkrét válaszokat.

Chaim Gelfand nevek említése nélkül közölte, hogy cége az elmúlt két és fél évben 25 vizsgálatot kezdeményezett a gyanított visszaélésekről, és nyolc ügyféllel, vagyis kormánnyal szerződést bontott, néhányukkal a Pegasus-botrány tavalyi kirobbanása óta. Van közöttük európai állam is.

Az izraeli meghívott elmondta a parlamenti meghallgatáson, hogy az NSO kizárólag kormányokkal, illetve kormányzati szervekkel áll kapcsolatban, magáncégeknek nem árulja a szoftvert. Megerősítette, hogy a Pegasus nem használható tömeges megfigyelésre, csak terrorizmussal vagy bűnelkövetéssel gyanúsított, célzott személyek ellen szabályos bevetni. Közölte azt is, hogy az izraeli cég nem fér hozzá a kiberfegyver segítségével összegyűjtött adatokhoz, és ezt vizsgálat esetén is csak a vásárló külön engedélyével teheti meg.